Noutăți

WADA își actualizează ghidul pentru organizațiile antidoping drept urmare a evoluției răspândirii pandemiei COVID-19

Agenția Mondială Antidoping (WADA) a emis îndrumări actualizate pentru Organizațiile Anti-Doping (ADO) drept urmare a evoluției răspândirii pandemiei COVID-19 într-un ritm impunător. WADA a dezvoltat îndrumările în urma consultării cu Organizațiile Anti-Doping, inclusiv organizațiile naționale antidoping (NADO), federațiile internaționale și organizațiile responsabile de organizarea de evenimente majore, precum și alte organizații, Agenția Internațională de Testare (care conduce grupul de lucru olimpic pre-Tokyo 2020 în numele Comitetului Olimpic Internațional) și laboratoarele acreditate, pentru a determina modul în care comunitatea antidoping poate funcționa cel mai bine în acest mediu provocator.
Ghidul a fost perfecționat în urma unei reuniuni de teleconferință a grupului consultativ WADA dar și organizațiile naționale antidoping, care oferă sfaturi de specialitate în promovarea strategiilor și planurilor eficiente de control al dopajului.
Ghidul actualizat acoperă o serie de domenii care pot fi afectate de COVID-19, inclusiv furnizarea de informații despre locații, colectarea și transportul eșantioanelor către laboratoare, analize de eșantioane, programe de educație, investigații, gestionarea rezultatelor, derogări de utilizare terapeutică, respectare și alte activități și obligații reglementate de Programul Mondial Antidoping. În timp ce documentul oferă îndrumări specifice sportivilor, WADA dezvoltă o altă resursă care va aborda anumite preocupări specifice ridicate de sportivi, pe care îl vor publica la începutul săptămânii viitoare și care va fi adaptată în timp.
Într-o perioadă în care majoritatea țărilor pun în aplicare măsuri stricte, această nouă situație pentru toți afectează fără îndoială sistemul antidoping. Închiderile la frontieră, carantinele sau izolațiile obligatorii, anularea zborurilor, restricțiile de circulație socială, închiderea birourilor și anularea evenimentelor sportive împiedică activitatea zilnică a celor implicați în anti-doping.
Președintele WADA, Witold Bańka, a declarat: „Lumea sportului se confruntă cu o situație fără precedent. COVID-19 a obligat toate părțile interesate antidoping, inclusiv WADA, să ajusteze modul de desfășurare a operațiunilor zilnice. Dar această problemă depășește cu mult anti-dopajul și sportul – este o situație de urgență la nivel mondial – iar prima noastră prioritate trebuie să fie sănătatea publică, siguranța și responsabilitatea socială.
„Așa cum am procedat de-a lungul acestei crize globale, WADA va continua să țină legătura cu Organizațiile Anti-Doping, oferind leadership și sprijin, astfel încât sănătatea tuturor celor în cauză să poată fi protejată și integritatea sistemului antidoping mondial să poată fi menținută pe cât de posibil. De asemenea, va fi crucial ca sistemul să revină la puterea maximă cât mai repede posibil după ce diferite restricții vor fi ridicate.
„În această perioadă, aș dori să recunosc cât de dificil este și pentru sportivi, care se confruntă cu perturbări ale programelor lor de pregătire și incertitudine în ceea ce privește viitorul pentru competițiile lor.”
Directorul general al AMADA, Olivier Niggli, a declarat: „WADA a elaborat aceste îndrumări în colaborare cu, și cu sprijinul Organizațiile Anti-Doping și al altor părți interesate cheie, înțelegând că acestea sunt momente dificile pentru sport. Organizațiile Anti-Doping trebuie, în primul rând, să urmeze directivele și sfaturile guvernelor respective și ale autorităților de sănătate pentru a-și juca rolul în prevenirea extinderii viitoare a virusului. Sportivii și toți cei implicați în sistemul antidoping pot fi siguri că sănătatea lor este preocuparea noastră numărul unu.
„Atleții ar trebui să țină cont, de asemenea, că testarea va continua numai acolo unde este cazul și posibil și, în acest moment, cu protocoalele de sănătate și igiena necesare în vigoare. Situația se schimbă în fiecare zi.
„Cu toate acestea, există o serie de alte instrumente care sunt disponibile pentru a ne ajuta în protejarea sportului curat în perioadele de testare limitată. Pașaportul biologic pentru sportivi, în special, va continua să fie un program important pentru noi în următoarele săptămâni și luni, împreună cu depozitarea pe termen lung a eșantioanelor colectate înainte, în timpul și după pandemie, precum și colectarea și revizuirea a orice informație primită care ar putea duce la testarea țintei, analize specifice sau deschiderea unei investigații.”
WADA va continua să colaboreze îndeaproape cu toate Organizațiile Anti-Doping pentru a monitoriza implementarea programului antidoping și încurajează Organizațiile Anti-Doping să continue să anunțe Agenția cu privire la orice modificări pe care le aduc programelor lor mai largi, astfel încât WADA să poată coordona, sfătui și ajuta la nevoie.
În cazul în care s-a stabilit că a existat o absență sau un nivel diminuat de testare la sportivi în zone cu risc mai mare, aceste informații vor fi transmise Organizațiile Anti-Doping care ar beneficia de astfel de informații, astfel încât să-și poată ajusta programele de testare în consecință.

Link pentru descărcarea ghidului: https://www.wada-ama.org/en/resources/world-anti-doping-program/covid-19-ado-guidance

Back to top button