Mesajul președintelui Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach
Dragi sportivi,
În această criză fără precedent suntem cu toții uniți.
Asemenea și vouă, suntem foarte preocupați de modificările cauzate de pandemia COVID-19 în viața oamenilor. Viețile omenești au prioritate asupra tuturor, inclusiv a organizării Jocurilor Olimpice. CIO vrea să facă parte din această soluție. Prin urmare, am creat principiul nostru principal să protejăm sănătatea tuturor celor implicați și să contribuim la stoparea răspândirii virusului. Aș dori să vă asigur că vom respecta acest lucru în toate deciziile noastre cu privire la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.
Drumul către Tokyo este foarte diferit pentru fiecare dintre voi, și care provine de la 206 de Comitete Naționale Olimpice. Mulți dintre voi nu vă puteți pregăti și antrena în felul în care sunteți obișnuiți, sau chiar deloc din cauza măsurilor anti-COVID-19 din țara dvs. Mulți dintre voi continuați să vă antrenați și așteptați cu nerăbdare să vă atingeți visul olimpic. Mulți dintre voi sunt deja calificați pentru Jocuri; însă nu și un număr semnificativ.
Totuși, ceea ce împărtășim cu toții este o incertitudine imensă. Această incertitudine ne stârnește un discomfort psihologic și ne ridică sau întărește îndoielile cu privire la un viitor pozitiv; distruge speranța. Unii chiar trebuie să se teamă de existența acesteia. Această incertitudine decurge din faptul că, în acest moment, nimeni nu poate face declarații pe deplin fiabile despre durata acestei lupte împotriva virusului. Acest lucru este valabil și pentru sport, știință, mass-media, politică și toată societatea. Prin urmare, de asemenea, CIO nu poate răspunde la toate întrebările. Acesta este motivul pentru care ne bazăm pe sfaturile unor grupuri de lucru, inclusiv a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Ca sportivi de succes, știți că nu ar trebui să renunțăm niciodată, chiar dacă șansa de a reuși pare a fi foarte mică. Angajamentul nostru față de Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 se bazează pe această experiență. Experiența noastră ca sportivi spune că trebuie să fii mereu gata să te adaptezi la situații noi. Din acest motiv, așa cum am indicat anterior, ne-am gândit în diferite scenarii și le adaptăm aproape zi de zi.
Pe de o parte, există îmbunătățiri semnificative în Japonia, unde oamenii primesc cu căldură Flacăra Olimpică. Acest lucru ne-ar putea consolida încrederea în gazdele noastre japoneze că, cu anumite restricții de siguranță, am putea organiza Jocurile Olimpice în țară respectând principiul nostru de a proteja sănătatea tuturor celor implicați. Pe de altă parte, am observat o creștere dramatică a cazurilor și a unor noi focare de virus în diferite țări de pe diferite continente. Acesta este motivul pentru care trebuie să facem următorul pas în scenariile noastre.
Cred că mă pot simți alături de acei sportivi care consideră situația nesatisfăcătoare. Chiar dacă, în circumstanțe foarte diferite și din motive foarte diferite, am avut o experiență de incertitudine în calitate de atlet la organizarea Jocurilor Olimpice de la Moscova din 1980. Nu eram siguri dacă jocurile vor avea loc și dacă ni se va permite, participarea. Sincer, aș fi preferat dacă factorii de decizie ar fi luat mai mult timp pentru a decide pe o bază de informații mai solide.
Informația noastră de astăzi este că o decizie finală cu privire la organizarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 acum ar fi încă prematură.
Deci, ca și mulți dintre voi, ne aflăm într-o dilemă: Anularea Jocurilor Olimpice ar distruge visul olimpic la 11.000 de sportivi din toate cele 206 Comitete Olimpice Naționale, de la Echipa Olimpică a Refugiaților CIO, cel mai probabil pentru sportivii paralimpici și pentru toți oamenii care vă sprijină ca antrenori, medici, oficiali, parteneri de formare, prieteni și familie. Anularea nu ar rezolva nicio problemă și nu va ajuta pe nimeni. Prin urmare, această soluție nu este pe agenda noastră.
O decizie cu privire la o amânare astăzi nu a putut determina, o nouă dată pentru Jocurile Olimpice din cauza evoluțiilor incerte pe ambele direcții: o îmbunătățire, așa cum vedem într-o serie de țări datorită măsurilor severe luate sau unei situații în deteriorare în alte țări.
Spre deosebire de alte evenimente sportive, amânarea Jocurilor Olimpice este o provocare extrem de complexă. Doar pentru a vă oferi câteva exemple:
Un număr de locuri critice necesare pentru jocuri ar putea să nu mai fie disponibile. Situațiile cu milioane de nopți deja rezervate în hoteluri sunt extrem de greu de gestionat, iar calendarul sportiv internațional pentru cel puțin 33 de sporturi olimpice ar trebui adaptat. Acestea sunt doar câteva dintre multe, multe alte provocări.
Prin urmare, în continuare, studiul diferitelor scenarii, ar avea nevoie de angajamentul și cooperarea deplină a Comitetului de Organizare Tokyo 2020 și a autorităților japoneze, precum și a tuturor Federațiilor Internaționale (FI) și ale Comitetelor Naționale Olimpice (CNO) și ale tuturor părților interesate ale Jocurilor Olimpice. Comitetul Executiv al CIO a inițiat următorul pas în scenariile noastre, în lumina situației care se deteriorează la nivel mondial și în spiritul angajamentului nostru comun față de Jocurile Olimpice.
Împreună cu toate părțile interesate, am început discuții detaliate pentru a completa evaluarea noastră asupra dezvoltării rapide a situației mondiale de sănătate și a impactului acesteia asupra Jocurilor Olimpice, inclusiv un scenariu de amânare. Lucrăm foarte mult și suntem siguri că vom finaliza aceste discuții în următoarele patru săptămâni.
Știu că această situație fără precedent lasă multe dintre întrebările voastre deschise. Știu, de asemenea, că această abordare rațională nu poate fi în concordanță cu emoțiile pe care mulți dintre voi trebuie să le treacă. Prin urmare, în timp ce încercăm să abordăm situația dvs. și întrebările pe care le puteți avea cu privire la antrenamentul dvs., sistemele dvs. de calificare și participarea dvs. la Jocuri, vă încurajăm să fiți atenți la actualizări despre aceste subiecte pe portalul Athlete365, dar și să păstrați un contact strâns cu organizațiile naționale și federațiile naționale.
Îmi doresc și cu toții lucrăm pentru acest lucru, ca speranța atâtor sportivi, CNO-uri și Federații Internaționale din toate cele cinci continente să fie îndeplinită: că la sfârșitul acestui tunel întunecat să ajungem împreună, neștiind cât de mult va dura aceasta, flacăra olimpică în schimb va fi o lumină la capătul acestui tunel.
În calitate de coleg olimpic, sper să ne puteți înțelege provocarea, și să acceptați și să susțineți principiile noastre care sunt de a vă proteja sănătatea, familiile și sănătatea tuturor și să vă mențineți visul olimpic în viață.
Vă doresc în primul rând sănătate atât vouă cât și familiilor și prietenilor voștri și tot ce este mai bun, cu multă dragoste,
Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic