Noutăți

CIO anunță că ia în calcul și scenariul pentru amânarea datei de începere a JO Tokyo 2020

Cu puțin timp în urmă, la Lausanne s-a încheiat sedința Comitetului Executiv al Comitetului Internațional Olimpic care a avut pe ordinea de zi problemele legate de pandemia de coronavirus și implicațiile legate de desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, programate în perioada 24 iulie – 9 august 2020.
CIO a hotărât să ia în calcul mai multe scenarii în ceea ce privește desfășurarea la timp a Jocurilor dar și pentru a modifica data de începere a competiției din Japonia.
Această hotărâre va permite o mai bună analizare a situației de sănătate din întreaga lume și din Japonia. Va servi drept bază pentru cea mai bună decizie care va fi luată în interesul sportivilor și al tuturor celor implicați.
Pe de o parte, există îmbunătățiri semnificative în Japonia, unde oamenii primesc cu căldură flacăra olimpică. Acest lucru ar putea consolida încrederea CIO în gazdele japoneze, că Mișcarea Olimpică ar putea, cu anumite restricții de siguranță, să dea verde pentru organizarea Jocurilor Olimpice în Japonia, respectând principiul său de a proteja sănătatea tuturor celor implicați.
Pe de altă parte, există o creștere dramatică a cazurilor și a unor noi focare de COVID-19 în diferite țări de pe diferite continente. Aceasta a condus Comitetul Executiv la concluzia că CIO trebuie să facă următorul pas în planificarea scenariului său.
Situațiile cu milioane de nopți deja rezervate în hoteluri sunt extrem de greu de gestionat, iar calendarul sportiv internațional pentru cel puțin 33 de sporturi olimpice ar trebui adaptat. Acestea sunt doar câteva dintre multe, multe alte provocări.
Prin urmare, în urma studierii diferitelor scenarii, ar fi nevoie de angajamentul și cooperarea deplină a Comitetului de Organizare Tokyo 2020 și a autorităților japoneze, precum și a tuturor Federațiilor Internaționale (IF) și ale Comitetelor Olimpice Naționale (NOC). De asemenea, ar fi nevoie de angajament și de colaborarea cu deținătorii de drepturi (RHB) și sponsorii – parteneri TOP, ca parte a sprijinului lor continuu și apreciat pentru Mișcarea Olimpică, precum și cooperarea tuturor partenerilor de la Jocuri, furnizori și contractori.
În acest spirit al angajamentului împărtășit al părților interesate față de Jocurile Olimpice și, având în vedere situația care se deteriorează la nivel mondial, Comitetul Executiv a inițiat astăzi următorul pas în planificarea scenariilor CIO.
CIO, în deplină coordonare și parteneriat cu Comitetul de Organizare Tokyo 2020, autoritățile japoneze și guvernul capitalei Tokyo, va începe discuții detaliate pentru a finaliza evaluarea sa asupra dezvoltării rapide a situației mondiale de sănătate și a impactului acesteia asupra Jocurilor Olimpice, inclusiv scenariul amânării. CIO este încrezător că va finaliza aceste discuții în următoarele patru săptămâni și apreciază foarte mult solidaritatea și parteneriatul NOC-urilor și IF-urilor în sprijinirea sportivilor și în adaptarea planificării Jocurilor.
Comitetul Executiv a subliniat că anularea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 nu va rezolva nici una dintre probleme și nici nu va ajuta pe nimeni. Prin urmare, anularea nu este pe ordinea de zi.
După întâlnirea Comitetului Executiv, președintele CIO, Thomas Bach, a trimis o scrisoare comunității de sportivi la nivel mondial pentru a le oferi o explicație despre abordarea Mișcării Olimpice.
În scrisoare, Bach a afirmat încă o dată că protejarea sănătății tuturor celor implicați și contribuția la stoparea virusului este principiul fundamental:
„Viețile omului au prioritate asupra tuturor, inclusiv a organizării Jocurilor. CIO vrea să facă parte din soluție. Prin urmare, principiul nostru este să protejăm sănătatea tuturor celor implicați și să contribuim la oprirea virusului. Îmi doresc, și cu toții lucrăm pentru asta, ca speranța exprimată de atât de mulți sportivi, NOC-uri și IF-uri de pe toate cele cinci continente, să se împlinească. Sper ca la sfârșitul acestui tunel întunecat prin care trecem împreună, neștiind cât de lung este, flacăra olimpică să fie lumina de la capătul său!” (cosr.ro)

Back to top button