Drumul spre TokyoNoutățiTokyo 2020

MOLDOVA TEAM: Alexandra MÎRCA, tir cu arcul | Tokyo2020

Proba: tir cu arcul

Născută: 11 octombrie 1993, Chișinău

Înălțime: 168 cm

Greutate: 65 kg

Antrenor: Irina Cecanova

Participări la JO: 2016

Palmares: campioană europeană la dublu mixt alături de Dan Olaru în 2016, locul 3 la turneul de calificare din Antalya pentru JO din 2016, argint la Cupa Mondială de la Berlin la dublu mixt alături de Dan Olaru în 2019

Tirul cu arcul este arta, tehnica sau abilitatea de a propulsa săgeți, folosind un arc. Din punct de vedere istoric, tirul cu arcul a fost folosit pentru vânătoare și luptă, iar în timpurile moderne, utilizarea sa principală este în activitățile de agrement și în sport. Istoricii consideră că arcul reprezintă cel dintâi mecanism creat de om. Vechile picturi murale, care atestă existenţa arcului, se pot vedea în peşterile din Spania.

Tirul cu arcul este unul dintre cele mai vechi sporturi practicate, aproape a dispărut o dată cu dezvoltarea civilizaţiei. Există documente care atestă că a fost sportul favorit al faraonilor egipteni în cea de-a 18-a dinastie, dar şi al nobilimii chineze. Mult mai târziu, englezii au scris despre întrecerile la acest sport.

Răspândirea şi popularitatea acestui sport obligă Comitetul Olimpic Internaţional să-l includă în programul Jocurilor Olimpice, la cea de-a 2-a ediție, din 1900. Datorită unor disensiuni, tirul cu arcul a dispărut din programul a nu mai puţin de zece ediţii ale Olimpiadelor, fiind reluat abia în 1972, la Munchen, când concurau deja și reprezentantele feminine. Din 1984 domină sportivii din Coreea de Sud, cu 23 de medalii de aur din 34 de posibile.

Arcașii moldoveni au concurat la 4 ediții ale Jocurilor Olimpice. În 1992, Natalia Valeeva a cucerit două medalii de bronz, la individual și în componența echipei unificate. Patru ani mai târziu, Natalia Valeeva a fost însoțită de Nadejda Toma. În 2012, Dan Olaru a surprins la cei 15 ani ai săi. După ce a fost portdrapelul Moldovei, el a învins un american și britanic și s-a clasat în final pe locul 9. Antrenoarea Irina Cecanova a avut un discipol și la următoarea ediție, Alexandra Mârca, care a reușit o victorie. Alexandra este calificată și la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

În cadrul Federaţiei Internaţionale de Tir cu arcul sunt afiliate 124 de țări. În Bhutan este considerat sport național, iar în Japonia tirul cu arcul a devenit o artă marțială, kyudo.

Back to top button