Noutăți

Memorialul Vasile Luca 2014

Ediția a 3-a a Turneului de judo “Memorialul Vasile Luca” a reunit la Chișinău peste 180 de speranțe olimpice din Moldova, Ucraina și România.

Festivitatea de inaugurare, desfășurată la Complexul sportiv al USEFS, a constituit un prilej de evocare a personalității marelui antrenor și pedagog sportiv, care a activat la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv peste 40 de ani. Ștafeta activității în domeniul judoului a fost preluată de feciorul său Andrei Luca.

“De mic copil eram prezent la antrenamente. M-a impresionat capacitatea sa de a lucra cu copiii, care nu știau nimic, dar în scurt timp au devenit sportivi de valoare. A doua calitate- răbdarea, pe care a manifestat-o în lucrul cu copiii. Nu toți antrenorii au suficientă rabdare, cînd lucrează cu copiii, să le demonstrezi procedee și pe urmă să vezi rezultatele activității la competiții”, a mărturisit Andrei Luca.

Nota supremă în judo (victorie cu 10-0) este acordată pentru procedee spectaculoase și aruncări cu o maxima amplitudă, cu proiectarea adversarului pe spate. Anume asemenea calități au demonstrat discipolii lui Vasile Luca, care actualmente fac parte din componența selecționatei de juniori și de tineret a Republicii Moldova, deveniți laureați ai “Memorialului Vasile Luca”:

Denis Vieru, 60 de kilgrame, Vadim Bunescu, 66 kg, Sergiu Spac, 73 kg, Nicon Zaborosciuc, 81 kg, Victor Bodișteanu, categoria 90 de kilograme.

Majoritatea campionilor reprezintă LIRPS, care constituie la ora actuală principalul centru de pregătire a rezervelor olimpice din Moldova. Unul dintre absolvenții instituției amintite, Alexandru Dodon, maestru al sportului de categorie internațională, a participat la festivitatea de premiere, dorindu-le tinerilor sportivi o afirmare plenară în judoul modern.

Nicolae Buceațchi

Back to top button