Noutăți

Conducerea Asociației Europene de Atletism în Moldova

La Chișinău a sosit într-o  vizită  de lucru dl Jean Graсia, vicepreședinte al Asociației Europene de Atletism și responsabil pentru dezvoltarea ”reginei sportului” în cadrul Federațiilor Naționale.

Dialog susținut cu conducerea CNOS și reprezentanții Federației Naționale de profil a fost orientat spre dezvoltarea sportului în țara noastră, formarea sportivilor de clasă mondială și participarea la viitoarele  Jocuri Olimpice din 2016 la Rio de Janeiro.

Întrunirea la sediul CNOS a fost anticipată de prezența înaltului oaspete la Stadionul “Dinamo” și Sala Polivalentă din strada Andrei Doga. Infrastructura atletismului din capitală i-a lăsat o imagine devastatoare: “Am rămas șocat de cele văzute! Unicul complex specializat, care poate asigura procesul de pregătiri al sportivilor fruntași din Moldova odată cu sosirea timpului rece, era pus la dispoziția unui ansamblu de dansuri  în scopul realizării unui videoclip. Mai târziu avea să aflu, că Sala Polivalentă mai găzduiește cu regularitate expoziții de câini și materiale de construcție. Iar pistele de alergări de pe stadionul “Dinamo” nu corespund cerințelor existente, așa că banii pentru amenajarea lor au fost aruncați în vânt!”. Declarațiile incendiare ale unuia dintre conducătorii forului european de atletism, care va candida în anul viitor la funcția de președinte EAA, sânt dictate de dorința sa de a contribui la ameliorarea situației atletismului din Moldova.

Nicolae Piatac, prim-vicepreședinte CNOS, Cristina Vasilianov, secretar general, Victor Peicov, vicepreședinte CNOS și Larisa Popova, campioană olimpică, specialist principal al CNOS, precum și reprezentanții Federației Naționale de Atletism președintele Anatolie Balan, secretarul general Constantin Negură și secretarul internațional Serghei Doneț, au remarcat eforturile forului olimpic național, orientate spre păstrarea bazei sportive existente și construcția unor noi edificii sportive. La ora actuală, Republica Moldova rămâne să fie unicul stat din Europa, care nu dispune de un stadion național.

Referindu-ne la Memorandumul privind reconstrucția benzilor de alergare, precum și sectoarelor de sărituri și pentru aruncare pe stadionul „Dinamo” din Chișinău, semnat la începutul acestui an de Președintele CNOS Nicolae Juravschi, Președintele FMA Anatolie Bălan, conducerea Federației Internaționale (IAAF) și Solidaritatea Olimpică, în opinia oaspetelui nostru este o șansă ce nu trebuie pierdută. Memorandumul trebuie realizat cât mai curând posibil. Ultima fază ar fi includerea finanțării proiectului în bugetul de stat pe anul 2015, întrucât una din condițiile Memorandumului este finanțarea pe bază de paritate. În cazul soluționării pozitive, lucrările ar fi finisate cu succes la începutul verii 2015. Spre deosebire de Sala Polivalentă, pistele stadionului „Dinamo”, în conformitate cu memorandumul, vor fi instalate de compania „Mondo”, un partener pe termen lung al IAAF și CIO.

Dl Gracia și-a exprimat admirația pentru activitatea CNOS, în condițiile unui număr minim de personal (13 persoane) și  lipsei de fonduri, care în strânsă cooperare cu federațiile naționale reușesc să obțină succese semnificative pe scena internațională, revenind cu medalii de la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 și recenta ediție a  Jocurilor Olimpice de Tineret Nanjing 2014.

“Colaborarea cu Asociația Europeană de Atletism va continua cu acțiuni concrete, menite sa amelioreze situația în atletismul moldovenesc”, a reconfirmat la finalul discuției Jean Gracia, vicepreședinte al EAA.

Back to top button