Lecții OlimpiceNoutăți

Lecție Olimpică la Liceul-Internat Municipal cu profil sportiv

Comitetul Național Olimpic al Republicii Moldova în colaborare cu Academia Națională Olimpică a lansat un proiect de educație a valorilor olimpice, și anume ciclul de Lecții Olimpice 2014. Acest proiect se înscrie în șirul de activități din cadrul Convenției, semnate de Comitetul Național Olimpic și Ministerul Educației în anul 2012, care își propune promovarea valorilor olimpice în mediul școlar și universitar.

CNO își propune prin proiectul ”Lecții Olimpice 2014” să motiveze tinerii să practice sportul și să le transmită filosofia profundă a valorilor olimpice. Lecțiile olimpice debutează cu prezentarea expoziției foto-mobile ”Sportivii moldoveni la Jocurile Olimpice” și cu proiecția filmului documentar ”Odă sportivilor moldoveni”. Lecțiile sunt organizate cu participarea olimpicilor, profesorilor de educație fizică, antrenorilor și voluntarilor în diverse instituții de învățământ din țară. Prima Lecție Olimpică a fost desfășurată la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv.

Vineri, 21 martie,  la Liceul-Internat Municipal cu Profil Sportiv a avut loc cea de-a 2-a  Lecție Olimpică din cadrul proiectului ”Lecții Olimpice 2014”.

Printre invitații oficiali la eveniment au fost membrii Comitetului Național Olimpic: prim vice-președintele – Nicolae PIATAC, directorul Muzeului Olimpic – Nicolae AMBROSI; Directorul Academiei Naționale Olimpice –  Anatolie POPUȘOI, reprezentantulMinisterului Tineretului și Sportului – Teodor DĂNILĂ, președintele Consiliului  Sindicatelor de învățământ – Margareta SÎRBU.

Printre oaspeți speciali s-au numărat și echipa de volei din Bistrița, România, în cadrul unui parteneriat bilateral între instituțiile sportive.

Sportivii olimpici – Larisa POPOVA – prima campioană olimpică din Moldova, Anatoli CÎRÎCU – medaliat cu bronz și absolvent al Liceului-Internat Municipal cu Profil Sportiv, Olga CRISTEA – elevă al LIMPS au adresat mesaje  motivante elevilor liceului îndemnându-i să tindă spre înalte performanțe sportive.

Comitetul Național Olimpic a decernat medalia Meritul Olimpic Liceului-Internat Municipal cu Profil Sportiv pentru merite deosebite și contribuție substanțială în educarea tinerii generații, dezvoltarea sportului și promovarea valorilor olimpice. Directoarea Maria GABUJA a adresat cuvinte de mulțumire pentru înalta apreciere a rezultatelor instituției.

În timpul Lecției Olimpice au fost prezentate cele mai importante evenimente ale calendarul olimpic 2014: Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci 2014, Jocurile Olimpice pentru Tineret Nanjing, China 2014 și organizarea Zilei Olimpice 2014 în Republica Moldova.

Copii de la liceu s-au pregătit în mod special pentru lecția olimpică, etalând cupe, diplome și medalii de la diverse competiții sportive, cât și o expoziție de desene cu genericul Jocurile Olimpice Soci 2014 și Jocurile Olimpice pentru Tineret Nanjing 2014.

Prin intermediul lecțiilor olimpice, CNO își propune extinderea platformei de voluntari olimpici. CNO îndeamnă persoanele interesate să fie parte a Mișcării Olimpice să expedieze un mesaj la e-mailul    voluntar@olympic.md sau pe pagina de facebook a CNO: ”Comitetul Olimpic al Republicii Moldova”.

Lecția Olimpică a sfârșit prin tradiționala victorină olimpică, cu premii oferite de Federațiile de Handbal, Fotbal, Volei și Rugby.

CNO ține sa aducă mulțumiri partenerilor și sponsorilor, care susțin pregătirea olimpicilor moldoveni, dar și organizarea diverselor activități olimpice: Moldova Agroindbank și Orhei Vit.

Următoarea Lecție Olimpică va fi organizată la Liceul Teoretic ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din mun.Chișinău.

 

Foto: Nicolae Buceațchi

Back to top button