Noutăți

Expoziția ”Nicolae Juravschi: Portret de campion”

Nicolae Juravschi, canoistul care a adus Moldovei cele mai multe medalii olimpice, a împlinit astăzi 50 de ani. Astfel, la Palatul Republicii a avut loc expoziția “Nicolae Juravschi: portret de campion”.  Acest eveniment a fost dedicat jubileului său și a fost onorat cu prezența a aproximativ 300 de oameni.

Expoziția de fotografii și medalii sportive, organizată de Comitetul Național Olimpic și Sportiv și Muzeul Olimpic, un ambient perfect care a predispus la amintiri frumoase, dar și a subliniat în mod special esența filosofiei de Olimpism, a îmbinat  în mod armonios sportul cu cultura și educația.

Numele lui Nicolae Juravschi se asociază, în primul rând, cu sportul. Marele olimpic din Chircăiești a dus faima țării dincolo de hotarele ei. Dublu medaliat cu aur la Seul 1988 și cu argint la Atlanta 1996, în echipa de canoe dublu, Nicolae Juravschi a câștigat alături de belarusul Victor Reneischi. Echipa Juravschi-Reneischi a cucerit la Jocurile Olimpice de la Seul, în anul 1988 medaliile de aur în proba de canoe dublu, cursele de 500 și 1000 metri.

În sport, noțiunea de prietenie are o profunzime deosebită. Acest lucru îl demonstrează prietenii lui Nicolae Juravschi, coechpierii cu care a înregistrat performanțe sportive răsunătoare. Victor Reneiski, Yurii Gurin și Valeri Veshko au sosit la Chișinău pentru a fi alături de Nicolae și pentru a retrăi împreună atât clipele glorioase, cât și momente mai dificile, prin care au trecut. Printre oaspeții de onoare care au venit să-l felicite pe marele Campion a fost prim-ministru Republicii Moldova Iurie Leancă, Viceministrul Tineretului și Sportului Dragoș Hîncu, membri CNOS, reprezentanți ai Federațiilor Naționale Sportive, directori ai instituțiilor de învățământ. Unul din personalitățile marcante în cariera dublului Campion Olimpic, prezent la eveniment a fost Alexandru Chirpicenco, antrenor emerit al Republicii Moldova, URSS, Bulgariei, lucrător emerit al culturii fizice și sportului din Republica Moldova.

La expoziție, învitații au avut posibilitatea să vizualizeze secvențe video de la Seul 1988, cursele de 500 și 1000 metri, precum și de la Atlanta 1966, unde Juravschi și Reneischi au cîștigat medaliile de aur și argint.

Nicolae Juravschi, unul din cele mai buni sportivi ai secolului XX din Republica Moldova, azi, la 50 de ani se simte împlinit, alături de soția și copii, care au fost sprijinul lui pe parcursul vieții.

Suntem recunoscători partenerilor acestui eveniment companiilor Orhei-Vit și Cristalina, care au decis să contribuie la organizarea acestui eveniment unic în istoria sportului moldovenesc.

Back to top button