VIZITA LA MUZEUL INTENAȚIONAL OLIMPIC. LAUSANNE, ELVEȚIA
În zilele de 23 și 24 iulie, 2014, delegația Republicii Moldova, formată din membrii CNOS, a fost în vizită la Muzeul Internațional Olimpic, localizat în or.Lausanne, Elveția. Aici, vizitatorii au avut ocazia să descopere originile Mișcării Olimpice și cele mai recente tehnologii implementate în domeniul sportiv. Delegația a fost alcătuită din 9 persoane, directori ai Agențiilor Teritoriale Olimpice:Lazar Tatiana,(ATO Ungheni), Robu Ion (ATO Nisporeni), Stînă Victor (ATO Cimișlia), Gonciar Victor (ATO Briceni), Mustață Filip (ATO Căușeni), Popel Vasile (ATO Rezina), Bajoreanu Anatol (ATO Sîngerei), Pascal Ion (ATO Cahul), Gabuja Maria (director LIMPS).
IMPRESII DE CĂLĂTORIE:
Ion ROBU: ”Sunt impresii pe care nu le-am mai avut până acum pe plan emoțional. Sunt lucruri care nu le-am vazut niciodata în viață și iată că suntem martorii acestui eveniment.”
Ion PASCAL: ”În acest Muzeu Olimpic am văzut etapele dezvoltării olimpismului din perioada lui Pierre de Coubertin pânî în zilele noastre. Nu poți să redai emoțiile când vezi lucrurile pe viu, lucruri pe care le cunoșteai doar teoretic. Tot ce-am văzut astăzi ne reprezintă, promotorii sportului și a mișcării olimpice, fiecare și-a îmbogățit cunoștințele în domeniul respectiv și eu cred că fiecare se va întoarce cu noi idei și păreri despre olimpism la nivel mondial.”
Maria GABUJA: ”Nu mi-am putut imagina niciodată că un Muzeu Internațional Olimpic poate fi îmbinat cu astfel de tehnologii moderne, aceasta fiind și o atracție pentru copii cu scopul de a-i educa și a promova sportul. Eu, ca director de instituție sportivă am inițiat un muzeu și poate pe viitor aș putea aplica cunoștințele căpătate astăzi. Sunt foarte mulțumită de călătorie și sunt recunoscătoare CNOS că m-au ales și pe mine și sper să nu fie ultima noastră plecare.”
Tatiana LAZARI:”Am rămas adânc impresionată de călătorie, am trăit un vis. Mă gândeam să ajung cândva în Italia, dar, niciodată n-am crezut că voi ajunge la Muzeul Comitetului Internațional Olimpic, să văd toate valorile. Muzeul este foarte interesant, atât pentru generația tânără cât și pentru noi, profesioniștii, avem despre ce discuta. N-am cuvinte pentru a mulțumi echipei CNOS pentru gestul lor atât de generos, e o șansă care nu trebuia ratată.”
Victor STÎNĂ: ”Am rămas impresionat și sunt onorat că am facut parte din această familie unită pe de-o parte, dar și foarte largă a Comitetului Național Olimpic. Am vizitat și alte țări, dar, ceea ce-am văzut în aceste zile, orașele prin care am trecut, Muzeul Internațional Olimpic, m-au surprins foarte mult și eu cred că CNOS a mizat pe noi. Având aceste imagini, ne va fi mai ușor în timpul desfășurării bilunarului sau lunarului olimpic, să promovăm ideile olimpismului, prezentând exemple reale, aceasta fiind mult mai patrunzător și mai convingător pentru liceeni, sportivi. Sunt recunoscător CNOS care ne-a însărcinat cu această misiune importantă și cu noi puteri, cu noi aspirații vom duce acest spirit al olimpismului tinerilor sportivi de acasă.
Vasile POPEL: ”Când domnul N.Juravschi a anunțat că vom pleca la Muzeul Internațional Olimpic, analizând tot ce s-a făcut în decursul ultimilor ani: sărbători, acțiuni, succesul sportivilor moldoveni la Jocurile Olimpice, nu credeam că această călătorie poate fi realizată. Împlinirea acestui vis reprezintă un moment important pentru noi, căci astfel de călătorie se organizează pentru prima dată în R.M. Sunt foarte bucuros că am vizitat Muzeul Internațional Olimpic și mulțumesc conducerii CNOS. Am căpătat o informație amplă. Noi vom promova în continuare idealurile olimpice!”
Victor GONCEAR:”Aici s-a format un colectiv bun, ințelegător, cu multe aspirații, și acum că acest spirit al olimpismului pătrunde tot mai mult în sufletele noastre, am putea vorbi despre succesul olimpic din Moldova. Mulțumesc CNOS pentru organizarea acestei călătorii, pentru încrederea acordată. Nimeni nu-și putea imagina că acest lucru poate fi posibil. Mulțumesc!”
Anatol BAJOREANU: ”N-am visat să ajung atât de departe, prin țările Europei, unde cultura este la un nivel înalt. Mulțumesc din suflet CNOS, domnului Nicolae Juravschi, domnului Nicolae Piatac, că ne-au acordat această șansă. Vreau să folosesc materialul obținut (foto,video) în cadrul lecției olimpice din Sîngerei pentru a arată copiilor din Moldova cultura și frumusețea europeană.”
Filip MUSTAȚĂ: ”Stimați colegi, membrii ai CNOS. Vreau să mulțumesc președintelui și vicepreședintelui CNOS pentru această echipă și pentru șansa de a călători. Am văzut lucruri fumoase. Muzeului Internațional Olimpic este o pagină istorică a țărilor, deschisă pentru orice vizitator. Să poți vedea semnăturile campionilor olimpici la olimiada de iarnă sau vară e un lucru minunat. Traiască Republica Moldova Comitetul Național Olimpic și Uniunea Europeană!