Comunicate de presăNoutăți

Decizia Federației Internaționale de Canoe (FIC) cu privire la cazul lui Serghei Tarnovschi

CNOS din Republica Moldova și Federația Națională de Caiac-canoe au fost informați oficial despre decizia comisiei antidoping a FIC cu privire la cazul lui Serghei Tarnovschi.

Comisia FIC a ignorat argumentele de apărare prezentate de sportivul Serghei Tarnovschi și avocatul său în cadrul ședinței care a avut loc pe data de 24 noiembrie 2016, la Baku, Azerbaidjan.

Conform deciziei, sportivului Serghei Tarnovschi îi sunt impuse următoarele sancțiuni:

A. În conformitate cu Regulile Anti-Doping a FIC, articolul10.2.1 Perioada de ineligibilitate a sportivului este de patru ani.

B. Discalificarea rezultatelor obținute din data în care a fost colectată proba pozitivă (08 iulie 2016).

Conform articolului 13 a Regulilor Anti-Doping a FIC, Serghei Tarnovschi dispune de dreptul legal de a apela la Curtea Supremă de Arbitraj Sportiv din Lozana, în decursul a 21 de zile de la momentul recepționării acestei decizii.

Luând act de situația creată, Federația Națională de caiac-canoe a comunicat că sportivul Serghei Tarnovschi și avocatul său Paul Green au hotărât să apeleze la Curtea Supremă de Arbitraj Sportiv (CAS) pentru a contesta decizia FIC în termenii legali stabiliți.

Federația Națională de Caiac-Canoe a menționat că avocatul Paul Green a specificat că „sportivul Tarnovschi va ataca imediat decizia FIC de a fi sancționat pe o perioadă de 4 ani și de a se retrage medalia olimpică de bronz. El are argumente pertinente și probe sustenabile pentru a avea câștig de cauză deoarece decizia FIC nu se încadrează în parametrii legali stabiliți de CAS pentru așa gen de abateri. Sportivul Tarnovschi conștientizează că a consumat neintenționat o substană interzisă dintr-un supliment contaminat și că trebuie să fie sancționat respectiv. Codul Mondial Anti-Doping cere în asemenea situație ca sancțiunea să fie corelată cu cazurile altor sportivi care au comis același grad de vinovăție. Astfel, sancțiunea corectă ar trebui să implice o pedeapsă de câteva luni, dar nici într-un caz de 4 ani. În asemenea context, sportivul trebuie să păstreze și medalia olimpică. Sportivul Tarnovschi își exprimă certitudinea că CAS va aplica legea corespunzător în cazul său și că va fi sancționat corect.”

Back to top button