Noutăți

CNOS al Republicii Moldova a sărbătorit Ziua Olimpică

Astăzi, CNOS al Republicii Moldova a sărbătorit Ziua Olimpică.

Într-un ambient plăcut și agreabil, CNOS a adunat marea familie olimpică: sportivi olimpici, antrenori, reprezentanți ai federațiilor sportive, agențiilor teritoriale olimpice, asociațiilor și cluburilor sportive, dar și sponsorii și partenerii care susțin Mișcarea Olimpică în Republica Moldova.

Oaspeții au participat la un master class, oferit de Dan Olaru – participant la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, și Alexandra Mîrca – participantă la Jocurile Olimpice de Tineret de la Singapore 2010. De un succes dosebit s-a bucurat și zona de tir cu lazer, animată de sportivii Federației de Pentatlon modern.

În acest an, Ziua Olimpică a fost consemnată în toată ţara: la Chișinău – prin Olympic Fest, iar în raioane – prin diverse manifestări cultural-artistice.

CNOS al Republicii Moldova a sărătorit ziua de 23 iunie prin lansarea oficială a  două publicaţii: prima Enciclopedie din domeniul sportului şi primul ghid de educaţie olimpică pentru tânăra generaţie ”Flacăra Olimpică”.

Ghidul Flacăra Olimpică va servi în calitate de suport metodologic pentru proiectul Lecţii Olimpice, urmând să fie distribuit  profesorilor de educaţie fizică şi sport din toate şcolile ţării. Tinerii vor avea un itinerariu al succeselor sportivilor moldoveni la ediţiile Jocurilor Olimpice, Jocurile Olimpice pentru Tineret, Festivalurile Olimpice ale Tineretului European, o incursiune în istoria antică şi modernă a olimpismului, cât şi detalii despre mişcarea olimpică în Republica Moldova. Flacăra Olimpică este produsul unei echipe formate din colaboratorii CNOS și Academiei Olimpice, ghidate de autorul Mihai Burciu.

Enciclopedia: Sport – Mică Enciclopedieeste prima cercetare enciclopedică în domeniul sportului pînă şi după independenţă, semnată de Nicolai Ambrosi și Pavel Brădescu. Cele 235 de exemplare editate de Institutul de Studii Enciclopedice sunt distribuite in 32 de organizații si centre științifice din subordinea Academiei de Știință a Republicii Moldova.

Președintele CNOS Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic, a donat Bibliotecii Naționale pentru copii  100 de exemplare al guidului Flacăra Olimpică.  Doamna Claudia Balaban, directoare a Bibliotecii Naționale pentru Copii  „Ion Creangă”a subliniat colaborarea frumoasă și fructuoasă pe care Biblioteca o înregistrează cu CNOS.   

CNOS al Republicii Moldovaține săadreseze mulţumiri tuturor celor care susţin sportul şi sportivii din Republica Moldova: Moldova Agroindbank, Orhei-Vit, Bostavan, Cristalina de Purcari, Ecosport, Moldova Gaz, Efes Beverage Group.

Back to top button