Noutăți

CIO a anunțat perioada în care se vor desfășura Jocurilor Olimpice de la Tokyo

Comitetul Internațional Olimpic a anunțat azi perioada în care se vor desfășura întrecerile Jocurilor Olimpice de la Tokyo: 23 iulie – 08 august 2021. În acest moment, Moldova are 7 sportivi calificați la Jocurile Olimpice de anul viitor: atleții Serghei Marghiev, Zalina Petrivskaya, Dimitriana Surdu, Lilia Fisikovici, arcașa Alexandra Mîrca, înotătoarea Tatiana Salcuțan și luptătoarea Anastasia Nichita.

Jocurile Paralimpice Tokyo vor avea loc între 24 august – 5 septembrie 2021.

Reprezentanți ai structurilor cheie s-au reunit prin conferință telefonică astăzi, la care s-au alăturat președintele CIO, Thomas Bach, președintele Comitetului de Organizare al Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, Mori Yoshirō, guvernatorul Tokyo, Koike Yuriko, și ministrul olimpic și paralimpic, Hashimoto Seiko, și au convenit asupra noului program.

Această decizie a fost luată pe baza a trei considerente principale și în conformitate cu principiile stabilite de Comitetul executiv al CIO la 17 martie 2020 și reconfirmate în ședința de astăzi. Acestea au fost sprijinite de toate Federațiile Sportive Olimpice Internaționale de vară și de toate Comitetele Olimpice Naționale:

1. Pentru a proteja sănătatea sportivilor și a tuturor celor implicați și pentru a sprijini stoparea răspândirii virusului COVID-19;
2. Protejarea intereselor sportivilor și a sportului olimpic;
3. Calendarul sportiv internațional global.

Aceste date noi oferă autorităților de sănătate și tuturor celor implicați în organizarea jocurilor timpul maxim pentru a face față schimbării în continuitate a situației dar și a perturbării cauzate de pandemia COVID-19. Noile date, la exact un an după cele planificate inițial pentru 2020 (Jocurile Olimpice: 24 iulie – 9 august 2020 și Jocuri paralimpice: 25 august – 6 septembrie 2020), au de asemenea un avantaj suplimentar pe care orice perturbarae de amânarea provocată în calendarul sportiv internațional poate fi menținută la minimum, în interesul sportivilor și al Federațiilor Internaționale. În plus, aceasta va oferi suficient timp pentru a încheia procesul de calificare. Vor fi puse în aplicare aceleași măsuri de atenuare a căldurii planificate pentru 2020.

Într-un apel de marți, 24 martie 2020, pe baza informațiilor furnizate de OMS la acea vreme, președintele CIO, Thomas Bach și premierul japonez Abe Shinzō, au ajuns la concluzia că Jocurile Olimpice Tokyo 2020 vor avea loc în forma lor completă și nu mai târziu de vara 2021. Prim-ministrul a reiterat că guvernul Japoniei este pregătit să-și îndeplinească responsabilitatea de a găzdui aceste jocuri de succes. În același timp, președintele CIO, Thomas Bach, a subliniat angajamentul deplin al CIO față de succesul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020.

În urma deciziei de astăzi, președintele CIO a declarat: „Vreau să mulțumesc Federațiilor Internaționale pentru sprijinul lor unanim și asociațiilor continentale ale Comitetelor Olimpice Naționale pentru marele parteneriat și sprijinul acordat în procesul de consultare din ultimele zile. Aș dori, de asemenea, să mulțumesc Comisiei sportivilor a CIO, cu care am fost în permanent contact. Cu acest anunț, sunt încrezător că, lucrând împreună cu Comitetul de Organizare Tokyo 2020, Guvernul Metropolitan Tokyo, Guvernul japonez și toate părțile interesate, putem stăpâni această provocare fără precedent. Omenirea se găsește în prezent într-un tunel întunecat. Aceste Jocuri Olimpice Tokyo 2020 pot fi o lumină la sfârșitul acestui tunel. ”

Andrew Parsons, președintele Comitetului Internațional Paralimpic, a comentat: „Este o veste fantastică că am putea găsi noi date de organizare atât de repede pentru Jocurile de la Tokyo 2020. Noile date oferă siguranță sportivilor, liniște pentru părțile interesate și ceva de așteptat cu nerăbdare pentru întreaga lume. Când Jocurile Paralimpice se vor desfășura la Tokyo anul viitor, acestea vor fi o afișare extra-specială a umanității care se va uni, ca o sărbătoare globală a rezilienței umane și o vitrină senzațională a sportului. Cu Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020, la 512 zile distanță, prioritatea tuturor celor implicați în Mișcarea Paralimpică trebuie să fie să se concentreze pe a rămâne în siguranță cu prietenii și familia în acest moment fără precedent și dificile.”

Președintele Comitetului de Organizare Tokyo 2020, Mori Yoshirō, a declarat: „Președintele CIO Thomas Bach și Comitetul de Organizare Tokyo 2020 au organizat astăzi o conferință pentru a discuta în detaliu datele revizuite ale Jocurilor de la Tokyo 2020. Ministrul pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo Hashimoto Seiko și guvernatorul de la Tokyo, Koike Yuriko, s-au alăturat apelului. Am propus ca jocurile să fie găzduite între iulie și august 2021 și apreciez cu adevărat că președintele Bach, după ce a discutat această propunere cu diferitele federații sportive internaționale și alte organizații conexe, a acceptat cu amabilitate propunerea mea. Este necesară o anumită perioadă de timp pentru selecția și calificarea sportivilor și pentru pregătirea lor, iar consensul a fost că ar fi de preferat organizarea Jocurilor programate în timpul vacanței de vară în Japonia. În ceea ce privește transportul, organizarea voluntarilor și furnizarea de bilete pentru cei din Japonia și de peste mări, precum și pentru a permite situația COVID-19, credem că ar fi mai bine să reprogramăm jocurile la un an mai târziu decât a fost planificat, în vara anului 2021. În pofida amânării pentru prima dată în istorie a Jocurilor Olimpice și Paralimpice și a altor aspecte care au fost deja evidențiate, programul evenimentului este piatra de temelie a viitoarelor pregătiri și sunt convins că luarea acestei decizii cu promptitudine va ajuta la accelerarea pregătirilor viitoare. Aș dori să le mulțumesc tuturor părților interesate, inclusiv orașului gazdă Tokyo și Guvernului Japoniei, pentru munca depusă în această scurtă perioadă. Comitetul de organizare de la Tokyo 2020 va continua să lucreze din greu pentru succesul Jocurilor de anul viitor.”

Guvernatorul Koike Yuriko a declarat: „Având în vedere focarul global de coronavirus, avem nevoie de un anumit interval de timp înainte de a ne pregăti pe deplin pentru organizarea Jocurilor care sunt sigure pentru sportivi și spectatori. De asemenea, pregătirea pentru noile date se va desfășura fără probleme, deoarece datele se potrivesc cu același interval de timp cu datele inițiale ale competiției, corespunzând biletelor, personalului locației, voluntarilor și transportului. Prin urmare, cred că sărbătorirea deschiderii Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 la 23 iulie 2021 este ideală. Sportivii, voluntarii, purtătorii de torțe și guvernele municipale locale au fost îngrijorați de situație. Deoarece avem acum noi date concrete pentru a activa, Guvernul mitropolit de la Tokyo își va angaja toate resursele și va colabora strâns cu Comitetul de organizare Tokyo 2020, guvernul național și alte părți interesate pentru a se pregăti pe deplin pentru organizarea unor jocuri sigure.”

S-a confirmat anterior că toți sportivii deja calificați și locurile de cotă deja alocate pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 vor rămâne neschimbate. Acest lucru este rezultatul faptului că aceste Jocuri Olimpice Tokyo, de comun acord cu Japonia, vor rămâne Jocurile Olimpiadei a XXXII-a.

Back to top button