Noutăți

Campionatul European la Yachting

În perioada 7 -14 iunie 2014, în or.Split (Croația), a avut loc Campionatul European între clasele Olimpice „Laser Standard” și „Laser Radial”.

Competiția a avut loc în două categorii: Campionatul European (doar pentru sportivii europeni) și trofeul european (deschis pentru toate țările). În cursele de navigație au participat sportivii de top din 42 de țări din întreaga lume. Acest campionat este ultima regata mare înainte de Campionatul Mondial ISAF-calificare pentru Jocurile Olimpice din 2016, care va avea loc în septembrie în orașul Santander (Spania). Conform rezultatelor yachtsman-ul moldovean Alexandr Denisiuc s-a clasat pe locul al 35-lea la Campionatul European și locul 52 în clasamentul trofeului european printre cei 132 de participanți.

Ceremonia de deschidere a avut loc pe aleea istorică din Split, pe malul mării, cu prezența unui număr mare de spectatori din întreaga lume. Reprezentanții țărilor au defilat pe alee cu steagurile și simbolurile țărilor sale. Reprezentantul Moldovei a fost susținut de aplauze din partea participanților și spectatorilor.

Aleea din Split este un loc istoric, fiind marcată de plăci instalate în ordine cronologică cu numele campionilor olimpici croați din toate timpurile, astfel reflectând o parte semnificativă a istoriei Croației.

Regata a avut loc în condiții climaterice dificile. Vântul slab, instabil nu a permis organizatorilor să îndeplinească pe deplin programul campionatului. Chiar și atunci când briza a fost favorabilă cu o viteză de 10-14 noduri, aceasta a durat îndeajuns de a fi organizate una-două curse pe zi. În flota „de aur” a avut loc pe 6 curse, și cea „de argint” și „bronz” – câte cinci.

Primul gol al Croației în poarta brazilienilor a ridicat întreaga țară. Plaja din Split a fost umplută cu mii de focuri de artificii.Astfel de momente vin să trezească mîndria pentru țară și să consolideze o națiune.

Desfășurarea regatei a coincis cu deschiderea Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia. Participanții au fost martori la forța ideii naționale, promovate prin sport. Primul meci Brazilia – Croația a îmbrăcat toată țara în haine cu simboluri naționale. Ecranele de televiziune au arătat imagini cu marii jucători, evocând emoții pozitive din partea telespectatori.

În Moldova, de mult timp suntem în căutarea unei idei naționale de unificare. Se pare că ea este foarte aproape de fiecare dintre noi și anume sportul poate contribui la consolidarea națiunii … odată ce ne vom schimba atitudinea față de el.

Back to top button