Noutăți

6 aprilie – Ziua Mondială a Sportului pentru Dezvoltare și Pace

La 23 august 2013, Adunarea Generală a ONU a luat decizia de a proclama 6 aprilie drept Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace. Comunitatea sportivă consideră că sportul este un impuls puternic pentru incluziunea socială, egalitatea de gen și încurajarea tuturor la implicare și dezvoltare, cu beneficii care se simt mult dincolo de stadioane și terenuri sportive. Într-adevăr, valorile dobândite – cum ar fi jocul corect și spiritul de echipă – sunt de neprețuit pentru întreaga societate.

De ce sportul?

În istorie, sportul a jucat un rol important în toate societățile, fie sub forma sportului competitiv, a activității fizice sau a jocului. Dar ne putem întreba: de ce sportul?

De fapt, sportul prezintă un parteneriat durabil care a fost recunoscut din ce în ce mai mult și utilizat ca instrument cu costuri reduse și cu impact mare în eforturile umanitare, de dezvoltare și de consolidare a păcii, nu numai de sistemul internațional, ci și ca un mecanism eficient la nivel național utilizat adesea de guverne, agenții, organizații de dezvoltare și sport dar și de întreaga societate.

Sportul nu mai poate fi considerat un lux în cadrul oricărei societăți, ci este mai degrabă o investiție importantă în prezent și viitor, în special în țările în curs de dezvoltare.

Astăzi, este ziua când întreaga comunitate sportivă din Republica Moldova ridică în semn de recunoștință și pace Cartonașe Albe, care semifică pacea în sport și jocul cinstit. Astfel promovând puterea sportului de a produce schimbarea socială, dezvoltarea comunității și de a favoriza pacea și înțelegerea în societate.

Mai mult de atât, ziua de 6 aprilie are o conotație dublă pentru întreaga Comunitate Olimpică, semnificând nu doar promovarea sportului pentru dezvoltare și pace, dar și data care comemorează inaugurarea, în 1896, a primelor Jocuri Olimpice din epoca modernă, la Atena, Grecia.

Back to top button