Noutăți

WADA a dat publicității noua listă a substanțelor interzise

Agenția Mondială Antidoping (WADA) a actualizat lista substanțelor interzise care va intra în vigoare de la începutul anului 2020 și a dat-o publicității cu trei luni înainte de intrarea în vigoare pe 1 ianuarie 2020, pentru ca sportivii să aibă timp să-și însușească noile modificări.
Noua listă a WADA pentru 2020 precizează că ”toți cannabinoizii naturali și sintetici rămân interziși”, dar în acest grup nu mai figurează Cannabidiolul (CBD), un compus al marijuanei.
Cannabidilul și Tetrahydrocannabinolul (THC) sunt compușii dominanți ai marijuanei. Conform legii din SUA, dacă CDB derivă dintr-o plantă de cânepă cu un conținut mai mic de 0,3% THC, acest compus devine legal. THC-ul induce stări psihoactive (utilizatorul are o senzație de ”high”), iar la polul opus CBD-ul nu are proprietăți psihoactive.
WADA a adăugat în programul său de monitorizare pentru evaluare suplimentul ”ecdistorena”, un extract natural din spanac, care îmbunătățește randamentul sportivilor.
Pe lista substanțelor interzise nu mai apare din 2020 gazul argon, care a devenit prohibit în 2014, pentru că s-a considerat că are capacitatea de a genera globule roșii și a fost inclus printre stimulanții din clasa EPO. (cosr.ro)

Back to top button