Noutăți

Tricolorul Moldovei arborat pe podiumul canadian

Peste o mie de sportivi și sportive din 50 de țări ale lumii s-au reunit la Montreal cu prilejul disputării turneului  tradițional de taekwondo WTF, versiunea olimpică, ” Open Canada 2019”. Principala competiție a sezonului a constituit un important test de verificare și acumulare a punctelor prețioase pentru candidații olimpici,  dar și pentru tinerii performeri, dornici de afirmare. Inițial și-a anunțat participarea și liderul echipei Moldovei Aaron Cook, situat pe locul XI-e în clasamentul provizoriu olimpic la categoria de greutate de 80 kg, dar în ultimul moment titratul sportiv și-a modificat programul și n-a mai ajuns la Montreal. În situația dată principalul punct de atracție l-a constituit concursul cu participarea candidaților olimpici,  așa cum în numărul pretendenților la medalii au figurat și doi discipoli ai școlii de taekwondo din Moldova, stabiliți cu traiul în Canada, Leonardo Cristel și Roman Munteanu. Ambii au deja în palmares numeroase medalii și cupe cucerite în competițiile regionale și naționale printre cadeți. Dragostea față de ocupațiile cu sportul sunt încurajate de către părinții copiilor, care asistă cu regularitate la antrenamente și, desigur, la întrecerile cu participarea celor doi tineri performeri.

Pentru Leonardo Cristel turneul contând pentru Cupa Canadei a coincis cu debutul la categoria de 63 kg. După un start reușit, în meciul pentru calificare în finală Leonardo s-a confruntat cu sportivul american May Topher, viitor deținător al medaliei de argint. După un schimb reciproc de  combinații ofensive, Topher a atacat în forță și l-a lovit accidental pe Leonardo, iar decizia medicului de serviciu a fost una categorică, el fiind obligat să abandoneze competiția. Punctele acumulate anterior i-au asigurat totuși lui Leonardo Cristel un loc de frunte în lista candidaților olimpici la categoria de 63 kg. Federația de Taekwondo din provincia Quebec i-a oferit posibilitatea să concureze în luna noiembrie la Turneul Internațional programat în Croația.

Roman Munteanu  a concurat cu succes la categoria 41 kg, grupa de vârstă cadeți, cucerind medalia de argint.  Roman a urcat pe podiumul de premiere cu Tricolorul Republicii Moldova, fapt aplaudat de numeroșii suporteri, prezenți în spațiosul Complex sportiv olimpic ”Claude-Ronillard”. Este deja a treia distincție  valoroasă din cariera sa sportivă, primele două medalii de aur fiind cucerite în cadrul Campionatelor Canadei la grupa de vârstă cadeți. Prezent la competiție, președintele Federației de Taekwondo din Canada May Topher a rămas impresionat de prestația gazdelor,  sportivilor din provincia Quebec, care au reușit să cucerească în total 26 de medalii, dintre care cinci de cea mai înaltă probă. (Nicolae Buceațchi)

Back to top button