Noutăți

Svindal a devenit cel mai în vârstă campion olimpic la schi alpin

La 35 de ani, norvegianul Aksel Lund Svindal a câștigat coborârea și a devenit cel mai în vârstă campion olimpic la schi alpin. Proba în care se ating viteze de 120 km pe oră a fost câștigată de Svindal, un tip care știe cum e să înfrunți moartea pe pârtie.
De-a lungul carierei a suferit numeroase accidente, dar cel mai înspăimântător a fost cel din 2007, de la Beaver Creek, când a ieșit de pe traseu și a rămas acolo inconștient. A fost dus la spital, unde a fost tratat pentru fracturi multiple la față și răni deschise de peste 15 centimetri pe fesă și abdomen.
Aksel iubește schiul pe care l-a început la trei ani, dar mai ales probele de viteză. Dacă nu exista această legătură s-ar fi retras demult. Puterea lui de a reveni după fiecare accidentare este impresionantă. În 2014 a avut o ruptură la tendonul lui Ahile căpătată în urma unui meci de fotbal, iar în 2016 a cedat genunchiul drept după o căzătură la Kitzbuhel.
În pofida tuturor acestor probleme, Aksel Lund Svindal era văzut printre favoriții probei de coborâre de la JO, o probă care trebuia să se se desfășoare duminică, dar din cauza vântului puternic a fost reprogramată pentru joi.
Într-o formă care amintește de zilele din tinerețe, cu o inconștiență teribilă, Svindal a înregistrat cel mai bun timp și i-a depășit pe compatriotul său Kjetil Jansrud și pe elvețianul Beat Feuz, devenind astfel cel mai în vârstă campion olimpic în probele de schi alpin, dar și primul norvegian care câștiga proba de coborâre la JO. Pe locul 40 s-a clasat schiorul moldovean Christopher Hoerl.
„Sunt extrem de fericit. A fost una dintre acele curse în care te tot uiți spre pârtie pentru a te asigura că totul este real, că nu mai vine nimeni care e mai rapid decât tine”, a spus Aksel. Apropo de viteză, cea mai mare a fost atinsă de Svindal la al doilea punct intermediar, el coborând cu 114,39 km/h. Medalia de aur de la PyeongChang se alătură celei cucerite în proba de Super-G în 2010 la Vancouver. 4 medalii olimpice are în palmares Aksel Lund Svindal după proba de coborâre, două de aur, una de argint și una de bronz. (gsp.ro)

Back to top button