Noutăți

Sportivii moldoveni au revenit de la FOTE de iarnă

Republica Moldova a participat pentru a treia dată la FOTE de iarnă delegația fiind alcătuită din  sportivii Alexandru Cărpineanu și Cristian Bocancea, ghidați de antrenorii Stanislav Cărpineanu și Nadejda Bria și Șeful de Misiune Victor Peicov.

Ediția cu numărul 11 a FOTE de iarnă a fost găzduită, pentru prima dată, de către două state, acestea fiind Austria și Liechtenstein. Festivalul s-a desfășurat între 25 și 30 ianuarie 2015 în orașele Voralberg și Liechtenstein.

Alexandru Cărpineanu, în vârstă de 17 ani, elev al L.T. „Nicolae Iorga” din Chișinău, în premieră a reprezentat țara la o ediție FOTE la Giant Slalom (GS), o disciplină a ski-ului alpin. Misiunea sa nu a fost una simplă, participând în prima zi de competiție 26 ianuarie. Alexandru a avut un start reușit, însă în urma a două dezechilibrări a obținut penalitate pentru timpul său final.

Învingători în categoria sa au devenit: austriacul Pascal Fritz (aur), bulgarul Albert Popov (argint) și belgianul Armand Marchant (bronz).

Cristian Bocancea, a participat la biatlon în ziua de 27 ianuarie, finisând al 72 din 81 sportivi. Medalia de aur și bronz le-au revenit sportivilor din Federația Rusă Sergei Demichev și Igor Malinovskii, iar argintul lui Sebastian Samuelsson.

Anterior, Republica Moldova a participat la FOTE de iarnă de la Brașov, România (2013) și Liberec, Cehia (2011), la ambele  ediții fiind reprezentată de către doi sportivi.

Ideea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) se bazează pe inițiativa fostului președinte CIO, Jaques Rogge. Scopul este de a oferi sportivilor de vârstă fragedă șansa de a concura cu sportivi internaționali în condiții Olimpice și de a comunica valorile Olimpice, cum ar fi prietenia, excelența și respectul. Festivalul Tineretului Olimpic European este un pas important în cariera fiecărui tânăr atlet, având  posibilitatea de a respira pentru prima oară aerul Olimpic.

Back to top button