Noutăți

Cursa către visul Olimpic

Pentru prima dată în istoria sportului moldovenesc, reprezentantul nostru Alexandr Denisiuc a participat la competițiile oficiale de yachting pe continentul american.

Între 23 și 31 ianuarie 2015 în apele golfurilor Biscaya din Miami s-a desfășurat Cupa Mondială la Yachting, implicând participarea celor mai buni sportivi la probele de yachting Olimpice și Paralimpice. 856 de yachtmani din 63 țări s-au reunit în SUA pentru a concura la 10 discipline Olimpice.

Cupa Mondială în Miami reprezintă cea de-a doua etapă din seria celor cinci regate, incluse în calendarul Federației Internaționale ISAF.

Pentru toți sportivii prezenți, acest eveniment reprezintă o etapă importantă pentru pregătirea către Jocurile Olimpice Rio 2016. Sarcina yachtmanului din Moldova a fost de a stabili nivelul propriu de pregătire pentru continuarea cursei pentru o cotă Olimpică. Regata decisivă la care va fi stabilită lista participanților la Jocurile Olimpice va avea loc în or. Kingston între 28 iunie-7 iulie.

Prima cursă a lui Alexandr a început în condiții de furtună din Vestul SUA. Vântul cu direcția Sud-Vest a trecut peste 40 noduri (20 m/sec). Ploaia puternică a creat dificultăți sportivilor pentru determinarea direcției. În această zi de 26 ianuarie yachtmanii au avut parte de o competiție extremală, mai mulți neajungând la finiș.

În clasa Laser Standard yachtmanul din Chișinău a ocupat locul 60 din 107 cei mai buni sportivi ai lumii, respectiv poziția 27 printre națiuni. Punctele acumulate i-au oferit locul 71 în ratingul mondial, urcând 10 poziții. La Jocurile Olimpice se vor califica 46 națiuni în clas Laser Standard, câte un sportiv din fiecare țară. Alexandr a participa la această competiție utilizând bursa Olimpică Rio 2016, oferită de Comitetul Național Olimpic și Sportiv și Solidaritatea Olimpică.

Învingătorii clasei Laser au devenit reprezentantul Germaniei Philipp Buhl. Lider al evenimentului brazilianul Robert Schaid (legenda yachtingului mondial, de cinci ori medaliat Olimpic) în ultimele două curse a finisat al 39-lea, în Marea Finală devenind al 6-lea. Este remarcabilă dorința sa pentru o a șasea medalie Olimpică  la sine acasă Brazilia.

Alexandr Denisiuc

Președintele Federației de Yachting din Republica Moldova

Back to top button