Noutăți

Revenire la tradiţii

Pe 1 septembrie 2015 la Costeşti, raionul Ialoveni, a fost redeschisă o secţie de judo pentru copii. După opt luni de activitate, în această localitate a fost organizat primul turneu republican pentru cadeţi, care a reunit peste 90 de copii din şase localităţi ale Moldovei. Desi secţia de judo activează mai puţin de un an la Costeşti, lupta în kimonouri a fost îndrăgită de zeci de copii de la cele trei instituţii de învăţămînt din localitate. În  scurt timp antrenorul emerit  al Republicii Molodva Vasile Balica a reuşit să promoveze cîţiva tineri, capabili să evoluieze deja în componenta lotului reprezentativ a Republicii Moldova printre cadeţi. Astfel, Andrei Mereacre a nimerit în vizorul antrenorilor de la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv, aşa cum concurează la categoria de 90 de kilograme. Cei mai mici judoka din Costeşti fac parte din componenţa Clubului Sportiv, condus de către Veaseslav Ionaş.

 « Am hotărît să cream Clubul Sportiv pentru a promova judoul în satul Costeşti, care are tradiţii în satul nostru,  pentru educaţia fizică generală a copiilor şi tineretului din localitatea noastră », a remarcat pentru www.olympic.md  Veaseslav Ionaş. După  o luptă dinamică şi disputantă, primul  s-a învrednicit de titlul de campion al turneului individual  de la Costeşti  Andrei Moraru de la Clubul Sportiv « Petrocub » (Hînceşti), categoria 35 de kilograme. Bilanţ promiţător pentru gazde. Victor Guţu a devenit campion la categoria 46 de kilograme, iar Ion Bortă, Victor Sprînceanu şi Constantin Mereacre au cucerit locuri premeinate la categoriile lor de greutate.

La ceremonia de inaugurare tinerii sportivi au fost salutaţi de către  Ion Sula, director general al Agenţiei naţionale pentru siguranţa alimentelor, Anatolie Dimitriu, preşedinte al raionului Ialoveni, originari din Costeşti. Victor Bivol, deţinător  al  locului V la Jocurile Olimpice de la Atena, a venit cu un apel adresat copiilor- să  frecveneze cu regularitate  antrenamentele la judo, să fie primii la sport şi la învăţătură.

Nicolae Buceaţchi

Back to top button