Noutăți

Primul aur la Karate Mondial

După 16 ani de activitate, Federația de Karate din Republica Moldova înregistrează primul succes de rang mondial.În cadrul Campionatului Mondial de la Linz, Austria,Nicolai Bondarev  din Chișinău a cucerit în premieră medalia de aur în proba de   Kata masculin nevăzători. Actuala ediție a campionatului este una istorică, marcând recenta includere a sportului Karate în programul Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020. Evenimentul a stabilit un adevărat record la capitolul număr de țări și sportivi participanți, înregistrând 118 națiuni și 1096 sportivi. Delegația Republicii Moldova a fost condusă de antrenorul și actualul președinte al Federației Oleg Abalin. Campionatul Mondial are loc o dată la doi ani și un singur participant poate reprezenta țara în fiecare categorie.

Meciuri în kimonouri și pe plan intern. Pe durata unei zile, la Chișinău s-a disputat campionatul Moldovei la judo, seniori. In lipsa favoritilor, deplasati la Abu Dhabi la prestigiosul Turneu International „Grand-Slam”, titlurile supreme le-au disputat rezervele echipei naționale. Surprinzător, în lista participantelor am întilnit-o pe Mariana Cherdivară-Eșanu, presentă recent la turneul olimpic de lupte feminine de la Rio 2016. Sportiva călărășeana n-a reușit să urce pe podiumul de premiere. În schimb, cu un loc premiant s-a ales tînărul judoka în vîrstă de 18 ani Ion Mihailov, elev la LIRPS. Discipolul antrenorului Mihai Leu a debutat în cadrul campionatului național de seniori, cucerind locul 2 la categoria 60 de kilograme. Amintim, Ion Mihailov are în palmares medalia de aur cucerită în cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European de la Tbilisi, ediția 2015. Pînă la finele anului curent, în calendarul intern mai figureaza trei compețitii de rang republican, inclusiv Turneul traditional în memoria regretatului Vasile Luca, unul dintre fondatorii judoului din Republica Moldova.

Finalizăm tema luptelor individuale, oferindu-vă rezultatele participării sportivilor moldoveni la Campionatele Mondiale Universitare de lupte de la Corum, Turcia.La cele trei stiluri de lupte, libere, greco-romane și feminine, au fost cucerite patru medalii: Mihai Sava, argint, 65 kg, Victor Ciobanu, 59 kg, Iulia Leorda, 53 kg, și Alexandr Romanov, 125 kg, tustrei posesori ai medaliilor de bronz.

Nicolae Buceațchi
Foto IKF, Victor Zglavoc

Back to top button