Noutăți

Portrete de antrenori: Victor Ciobanu despre antrenorul său Mihai Cucul

Portrete de antrenori

Originar din Vărvăreuca, Florești, Victor Ciobanu a fost pregătit încă din copilărie de steaua călăuzitoare a sorții ce-i lumina calea.

La vârsta de nouă ani parcurgea pe jos, timp de jumătate de oră într-o singură direcție, drumul ce ducea din satul natal spre secția de lupte din orașul Florești. Iarna îl puteai vedea cum, îndesat și mic de statură, trecea robust prin troienele ce-l acopereau aproape în întregime. Când apărea în fața ușii clădirii ce găzduia sala de sport, aveai impresia că a răsărit direct de sub pământ.

Ghidat de un vis nemărturisit, știut numai de el, făcea acest drum aproape zilnic, timp de patru ani. Jumătate de oră dus, jumătate de oră întors. La început, fiind cel mai mic, pierdea mai toate luptele. Însă Iurie Bogdan, primul său antrenor, a știut cum să-l călăuzească, să-l motiveze. Nici nu trebuia mult să-l convingă. Căci Victor avea de mic un caracter de învingător, urmărindu-și cu aviditate visul scăldat în lumina stelei călăuzitoare. Toți au o astfel de stea, însă nu toți știu să-i urmeze traseul. El a știut.

Este cunoscut faptul că luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu duce un mod de viață marcat de sacrificii permanente, subordonat acestui unic scop ce i-a acaparat întreaga energie a tinereții – de a deveni cel mai bun, de a urca treptele cele mai înalte ale performanței.

Succesul lui Victor nu ar fi fost posibil fără sprijinul antrenorului său actual Mihai Cucul.

Mihai Cucul susține că discipolul său este „iute ca scânteia și reprezintă forța și spiritul combativ prin prestaţia sa.”

Victor Ciobanu mărturisește că a învățat multe lucruri importante de la antrenorul Mihai Cucul. „Este persoana alături de care sunt sigur că voi depăși toate greutățile, care îmi stau în cale.

Pot spune că este un al doilea tată pentru mine, pentru că am parcurs împreună mai mult de 10 ani plini de momente de bucurie și nu numai. Mihai Cucul știe să mă inspire pentru rezultate mari, planurile sale m-au ghidat spre victorii, de care sunt mândru  astăzi. Întotdeauna am fost fascinat de răbdarea sa nemărginită. Își face meseria de antrenor cu multă dragoste și pasiune. Mihai Cucul a educat multe generații de luptători, care au obținut performanțe înalte. Dar știu că visul Dumnealui este să cucerească o medalie olimpică și depune multă muncă pentru realizarea acestui vis… Prin greutăți spre stele… Aceasta e calea noastră…”

Iulian Bogatu

Back to top button