Fără categorie

Portrete de antrenori: Tatiana Salcuțan despre antrenorii Evgheni Carabețchi și Denis Gluhovcenco

Portrete de antrenori

Portrete de antrenori

Tatiana Salcuțan despre antrenorii Evgheni Carabețchi și Denis Gluhovcenco

Tatiana Salcuțan s-a născut la 16 aprilie 2001. Este discipolă a școlii de înot de la Tiraspol, fiind antrenată din fragedă copilărie de Evgheni Carabețchi și Denis Gluhovcenco. Calitățile fizice extraordinare și caracterul combativ pe care și l-a cultivat cu aportul acestor mari specialiști îi permit la vârsta de numai 14 ani să obțină un prim succes major pe plan internațional, câștigând medalia de argint la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Tbilisi 2015, proba 200 m spate. Neavând în țară concurenți pe măsura talentului ei, se antrenează în compania băieților, iar rezultate notorii obținute de ea la competiții de anvergură încep a veni cu o stabilitate uluitoare. Astfel, în 2016 Tatiana cucerește, în aceeași probă, argintul la Campionatul European printre juniori desfășurat la Hodmezovasarhely, Ungaria. Încă peste doi ani, se învrednicește de distincția de aur la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires 2018. Însă cel mai însemnat succes al carierei sale sportive, aflate la început de cale, este legat de evoluția la categoria de senioare. Astfel, la vârsta de doar 18 ani Tatiana Salcuțan obține calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, odată cu îndeplinirea în anul 2019 a baremului „A” la 200 m spate în cadrul Campionatului Mondial ce a avut loc în Coreea de Sud, cu un rezultat de 2 min. 10.29 sec.

Alexandr Goreacev, președintele Federației Sporturilor Nautice din Republica Moldova consideră că antrenorul emerit Evgheni Carabețchi este nu doar un specialist de mare clasă, ci și o personalitate cu un caracter deosebit. Însușirile lui lăuntrice – de natură conceptuală, volitivă și emoțională – constituie acea premisă ce îi permite să efectueze o muncă de antrenorat extrem de calitativă, generatoare de acele rezultate excepționale cu care se poate mândri o țară întreagă. Este o persoană empatică care caută să se pătrundă de viața interioară a propriilor discipoli, să-i determine să tindă spre cele mai înalte culmi; știe să jubileze împreună cu ei, dar și să-i ghideze spre liman în cazul unor situații de impas ce se pot ivi în viața oricărui performer. Adeseori este nevoit să remedieze situații ce periclitează procesul de antrenamente din cauza unor insuficiențe de ordin financiar sau organizatoric, obținând rezultate de răsunet în împrejurări dificile, chiar exasperante. Și asta fără să facă mare tam-tam, într-un stil ce te frapează prin calm și eficiență. Rezultatele obținute de Evgheni Carabețchi în calitate de antrenor al reprezentativei naționale au fost recunoscute la nivel de stat, el învrednicindu-se în mod repetat, începând din 2010, de titlul Antrenorul anului, atât la categoria de tineret, cât și la cea de seniori. De asemenea, o altă preocupare a dumnealui, de mare importanță pentru sportul național, este cultivarea unei pleiade tinere de antrenori capabile să-i susțină nemăsuratele eforturi și doleanțe de a promova natația autohtonă, domeniu căruia îi este dedicat cu trup și suflet. Unul dintre asemenea specialiști de un talent incontestabil este Antrenorul Emerit Denis Gluhovcenco, al doilea tehnician al Tatianei Salcuțan. Mai mult, acest tânăr de mare perspectivă posedă nu doar ambiție, tărie de caracter și niște principii de lucru învățate de la mentorul său, care și-au demonstrat în timp eficacitatea, ci are și o concepție originală cu privire la procesul de antrenamente, fapt ce conferă tandemului Evgheni Carabețchi – Denis Gluhovcenco o profunzime și un randament de neprețuit.

 „În viața mea sportivă există două persoane care mi-au marcat cariera. Mă refer la antrenorii de înot Evgheni Carabețchi și Denis Gluhovcenco. Ambii fac o muncă complexă și extrem de rodnică. Împreună cu discipolii aflați „sub aripă” lor încă de mici, ei parcurg o cale îndelungată și adeseori anevoioasă, ce reclamă un lung efort și permanente sacrificii fără de care viața unui adevărat performer nu se poate împlini. În ceea ce mă privește, au știut să-mi insufle acea încredere – de care nici nu-mi imaginam că sunt capabiă – ce îmi dă puteri să perseverez și mă motivează în permanență în vederea unor noi realizări. Dumnealor sunt acei mentori ce mă susțin în cazul în care insuccesele mă descurajează sau dacă mă copleșesc probleme de ordin personal. Mă pot consulta oricând cu ei referitor la orice subiect ce mă frământă. După ce l-am perdut pe tata, anume Evgheni Carabețchi și Denis Gluhovcenco mi-au acordat acea grijă părintească de care aveam nevoie în anii copilăriei mele, fapt pentru care o să le fiu recunoscătoare pe parcursul întregii mele vieți. De fapt, ei sunt acea parte de neînlocuit a angrenajului fără de care realizările mele sportive nu ar fi devenit posibile. Grație acestor doi oameni cu inimă mare m-am constituit și ca atletă, și ca personalitate”, se confesează Tatiana Salcuțan, înotătoarea cu cele mai strălucite rezultate pe care le-a avut vreodată natația feminină de la noi din țară.

Iulian Bogatu         

 

Back to top button