Noutăți

Pe 12 iunie va fi marcată ceremonia de deschidere ale Jocurilor Europene

12 iunie va marca aniversarea deschiderii ale Jocurilor Europene, un festival sportiv care a schimbat istoria sportului european.

Peste 6000 de sportivi au luptat pentru dreptul de a câștiga una dintre cele 844 medalii. Sportivii au reprezentat 50 de țări, inclusiv Kosovo, care a fost recent acceptată în calitate de membru al CIO. Programul a cuprins 16 discipline olimpice și 4 non-olimpice. Delegația Republicii Moldova la Baku a fost cea mai numeroasă echipă cu care țara noastră s-a prezentat vreodată la un eveniment internațional de o asemenea importanță. În total, 86 sportivi reprezentând 12 ramuri de sport au concurat în Azerbaidjan. În cadrul delegației cel mai mare grup a fost constituit de echipa de atletism.drul delegației cel mai mare grup a fost constituit de echipa de atletism. Luptele, atașate la originea Mișcării Olimpice, au inaugurat programul competițional al Jocurilor Europene 2015. Svetlana Saenco, antrenată de președintele Federației de lupte Victor Peicov, a deschis scorul medaliilor pentru Moldova, câștigând medalia de bronz în categoria 75 kg. Alexandru Chirtoacă a câștigat o altă medalie de bronz la lupte libere, categoria 57 kg, în timp ce Piotr Ianulov (86 kg) a adus a treia și ultima medalie pentru țara noastră, una de argint. Echipa de atletism a Republicii Moldova s-a oprit la un pas de podium (locul 4), rezultate ce merită o mențiune deosebită.

Doar 38 puncte au diferențiat echipa Moldovei de cea a Israelului, care a câștigat medalia de bronz. La un pas de cucerirea medaliei de bronz a fost Vladislav Arventii, taekwondo, 68 kg, care a cedat în repriza suplimentară în fata spaniolului Joel Gonsalez Bonilla. Din păcate, un alt reprezentant la taekwondo Aaron Cook și echipa Republicii Moldova la proba box au confruntat o concurență extrem de serioasă la Baku și nu au putut urca pe podium. „Debutul la Jocurile Europene a fost unul de succes, deși nu toate speranţele noastre au fost îndreptăţite. Înalta reputaţie a sportului autohton a fost reconfirmată de luptători, care au câștigat trei medalii. Aceste rezultate demonstrează că avem sportivi talentaţi. Jocuri Europene au devenit un nou capitol în istoria sportului, eveniment de neuitat, o experiență remarcabilă pentru toți sportivi și amatori ai sportului. Baku a organizat un eveniment sportiv de talie mondială și și-a arătat ca Azerbaijan este demn de onoarea de a găzdui Jocurile Olimpice în viitor,” a declarat Președintele CNOS Nicolae Juravschi.

Back to top button