Noutăți

Maratonul de lupte la Taraclia

Pentru a 37-a oară orașul Taraclia a găzduit  Turneul Internațional de lupte libere, consacrat memoriei lui Olimpii Panov, origiginar din sudul Moldovei, devenit ulterior erou al Bulgariei în lupta cu cotropitorii otomani. La actuala ediție au concurat  peste o sută de tineri sportivi  din Moldova, Ucraina și Bulgaria. Pentru prima dată meciurile de pe saltelele de lupte s-au desfasurat sub acoperișul a două umbrele de protectie, oferite de către Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

Dupa ceremonia de inaugurare, sportivii, antrenorii și suporterii au urmărit un scurt program demonstrativ, executat de  către membrii secției de Muay Thay, inaugurate recent  în cadrul  Scolii sportive raionale din Taraclia. De fapt, probele marțiale nu se por compara cu popularilatea luptelor libere, care s-au bucurat și se bucură de o popularitate meritorie în  localitatea din sudul Moldovei.

-E dificil sa comparăm popularitatea luptelor libere la Taraclia cu o probă exotica cum este Muay Thay. De fapt, anume clubul sportiv “Campionul” a asigurat prima prezență a sportivilor moldoveni la Campionatul Mondial  din 1994 din Thailand, cînd Țara noastră a obținut în premieră o medalie de aur prin regretatul Ion Selivestru. Luptele libere din Taraclia au promovat un grup numerous de performeri, dintre care Nicolai Paslari a obținut cea mai frumoasă performanță, cucerind titlul de campion mondial, a remarcat Pavel Garanovschi, campion mondial la categoria «masters». Formația din Taraclia, prezentă la întreceri cu un grup de 25 tineri sportivi, a cucerit locul 1 în clasamentul general și mai multe titluri supreme  în confruntarile individuale. La capitolul pregătirii tehnice s-a remarcat, în special, Denis  Liuțcanov, declarat campion la categoria 32 de kilograme. La finalul competiției  unul dintre vinificatorii locali Stepan Curdov a oferit  Școlii sportive raionale un manekin  pentru perfectionarea aruncarilor la antrenamentele de lupte libere.

Foto Nicolae Buceațchi

Back to top button