Noutăți

Istoria participărilor sportivilor moldoveni la Jocurilor Olimpice de Iarnă

Jocurile Olimpice de Iarnă 2014, organizate la Soci, în perioada 7 – 23 februarie, vor constitui o nouă ocazie ca sportivii moldoveni să ne reprezinta ţara la un asemenea eveniment mondial. Lotul olimpic al Republicii Moldova pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci are garantate 4 cote de participare. Cei patru sportivi sunt: Alexandra Camenşcic şi Victor Pânzaru vor evolua la schi fond, românul naturalizat Bogdan Macovei la proba sanie, iar elveţianul naturalizat George Lindner la slalom gigant.

Vă prezentăm mai jos o retrospectivă a participării olimpicilor moldoveni la ediţiile de iarnă:

LILLEHAMER 1994

Republica Moldova a deplasat la ediția de la Lillehammer (Norvegia), fiind și prima ediție la care participă, o delegație formată din 2 sportivi (un bărbat și o femeie, Vasili Gherghi și Elena Gorohova), care au concurat la un singur sport cu 4 probe (2 masculine și 2 feminine).

Ambii participanți în probele de biatlon au obținut rezultate modeste (locuri între 68 și 70).

La această ediție a Jocurilor Olimpice, delegația Republicii Moldova nu a obținut nici un punct.

Biatlon:
Vasili Gherghi – locul 68 la proba de 10 km
Elena Gorohova – locul 68 la proba de 15 km

NAGANO 1998

Republica Moldova a trimis la Nagano (Japonia) o delegație formată din 2 sportivi (un bărbat și o femeie), care au concurat la un singur sport cu 4 probe (2 masculine și 2 feminine).
Ambii participanți (Ion Bucsa și Elena Gorohova) în probele de biatlon au obținut rezultate modeste. De menționat că pentru Gorohova aceasta a fost cea de-a doua ediție consecutivă la care participă.
La această ediție a Jocurilor Olimpice, delegația Republicii Moldova nu a obținut nici un punct.

Biatlon:
Ion Bucşa – locul 70 la proba 20 km
Elena Gorohova – locul 62 la proba 7,5 km

SALT LAKE CITY 2002

Republica Moldova a trimis la Salt Lake City (Utah, SUA) o delegație formată din 5 sportivi (3 bărbați și 2 femei), care au concurat la un singur sport cu 9 probe (4 masculine și 5 feminine).
Majoritatea sportivilor moldoveni erau străini naturalizați: biatloniștii Mihail Gribușencov și Valentina Ciurina erau ruși, iar sănierul Liviu Cepoi era român. Cel mai experimentat sportiv din lotul moldovean era Liviu Cepoi, care a mai concurat la Jocurile Olimpice de iarnă din 1992, 1994 și 1998 reprezentând România.
Cel mai bun rezultat obținut de delegația Republicii Moldova a fost locul 38 obținut de Liviu Cepoi la întrecerea de sanie.
La această ediție a Jocurilor Olimpice, delegația Republicii Moldova nu a obținut nici un punct.

Biatlon:
Minail Gribuşencov, 10 km sprint- locul 83
Valentina Ciurina, 10 km pursuit- locul 48
Sanie:
Liviu Cepoi-locul 38
Schi fond:
Ion Bucşa, 30 km liber start în bloc – locul 67
Elena Gorohova, sprint

TORINO 2006
Nicolae Juravschi a fost unul dintre purtătorii flăcării olimpice, el parcurgând cu torța olimpică o distanță de 400 de metri pe străzile Romei în drumul său spre ediția de la Torino (Italia).
Republica Moldova a trimis la Torino o delegație formată din 7 sportivi (4 bărbați și 3 femei), care au concurat la 3 sporturi cu 9 probe (4 masculine și 5 feminine). Cinci dintre sportivii moldoveni selecționați în lotul național olimpic erau din cadrul Clubului Sportiv Central al Armatei. Majoritatea sportivilor moldoveni erau străini naturalizați: biatloniștii Mihail Gribușencov, Natalia Levcencova și Valentina Ciurina erau ruși, iar sănierul Bogdan Macovei era român.
Cel mai bun rezultat obținut de delegația Republicii Moldova a fost locul 8 obținut de Natalia Levcencova la 15 km schi fond. Schioarea Elena Gorohova a participat la cea de-a patra olimpiadă de iarnă, ea concurând atât la biatlon, cât și la schi fond. Biatlonistul Mihail Gribușencov nu a mai concurat în proba de 20 km individual. Antrenorul său, Petru Bria, a luat decizia ca sportivul să nu mai ia startul, afirmând că acesta este bolnav și că dorește să-l păstreze pentru proba de sprint. La proba de 10 km sprint, Gribușencov s-a clasat pe locul 81.
La această ediție a Jocurilor Olimpice, delegația Republicii Moldova nu a obținut nici un punct.
Biatlon:
Mihail Gribuşencov, 10 km sprint – locul 81
Valentina Ciurina,7,5 km, sprint – locul 81
Elena Gorohova, 10 km pursuit – locul 23
Natalia Levcencova, 15 km individual-locul 8.
Sanie:
Bogdan Macovei, simplu – locul 30
Schi fond:
Ilie Bria, 15 km, sprint – locul 77
Elena Gorohova, 15 km sprint- locul 62

VANCOUVER 2010
Republica Moldova a participat la Jocurile Olimpice de iarnă din 2010 de la Vancouver (Canada) cu 7 sportivi care au concurat la 4 sporturi (biatlon, sanie, schi alpin și schi fond).
Majoritatea sportivilor moldoveni erau străini naturalizați: schiorii Urs Imboden și Christophe Roux erau elvețieni, biatlonista Natalia Levcencova era rusoaică, iar sănierul Bogdan Macovei era român.
Alături de cei șapte sportivi, din componența delegației moldovenești făceau parte patru antrenori (Alexandr Hlusovici, Gheorghe Catrici, Hans Daniel Fahrner și Vasile Bejenaru), trei șefi de echipe (Valentin Ciumac, Petru Bria și Vladimir Davidov), un medic, un șef de misiune (Grigore Popovici), președintele CNO (Nicolae Juravschi) și patru ziariști.
Cel mai bun rezultat obținut de delegația Republicii Moldova a fost locul 28 obținut de schiorul Christophe Roux la proba de slalom masculin. Schioarea Elena Gorohova a participat la cea de-a patra olimpiadă de iarnă, ea concurând atât la biatlon, cât și la schi fond. Schiorul Urs Imboden a abandonat în prima manșă a probei de slalom din cauza ceții dense. La această probă au abandonat mai mult de 40 sportivi din cauza condițiilor meteorologice foarte dificile.
La această ediție a Jocurilor Olimpice, delegația Republicii Moldova nu a obținut nici un punct.
Biatlon:
Victor Pinzaru, 10 km sprint – locul 70
Natalia levcencova, 15 km individual – locul 37
Sanie:
Bogdan Macovei, simplu – locul 33
Schi alpin:
Christophe Roux, slalom – locul 28
Urs Imboden, slalom – abandon.
Schi fond:
Alexandra Camenţcic, 10 km liber – locul 71
Sergiu Balan, 15 km liber – locul 86

Următoarea ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă vor avea loc la Soci (Rusia) în perioada 7 – 23 februarie 2014!

Back to top button