Ghenadie Balaur: „Sportul contribuie la afirmarea plenară în viață”
Recentul succes repurtat de către Daniel Cataraga, devenit campion mondial la lupte greco-romane U 23, a fost înalt apreciat și în Canada. Ghenadie Balaur, multiplu campion al Moldovei la lupte greco-romane, stabilit cu traiul in Țara frunzei de arțar, i-a transmis prin intermediul www.olympic.md sincerele felicitări noului campion mondial. « Pentru noi a fost o medalie demult așteptată. Ultima medalie la campionatele mondiale de greco-romane a fost cucerită în 1993 de către Vitalie Ceban, când mai participam și eu pentru naționala Moldovei. Adresez sincere felicitări lui Daniel și-i doresc noi succese! ».
Odata cu sosirea pe continentul american, Ghenadie Balaur, absolvent al Institutului național de educație fizică și sport din Chișinău, a revenit pe salteua de lupte, cucerind consecutiv partu titluri supreme de campion al Canadei la lupte greco-romane. Așa cum sportul pentru amatori nu poate asigura o existnță decentă, s-a recalificat și în present exercită obligațiile de paramedic la ambulanță. În timpul liber frecventează sala de lupte, unde conduce antrenamentele grupelor de inițiere. Acceptă și obligațiile benevole de arbitru, ultima prezență în calitate de judecător pe saltea fiind consemnată cu prilejul turneului «Omnium du Quebec», unde au fost realizate imaginile foto pe care le urmăriți. Competiția a reunit 187 de luptători, tineri și seniori, din trei provincii din nordul Canadei. Gazdele de la Clubul de lupte «Riverdale» au aliniat la start cel mai numeros lot, cucerind pe parcursul întrecerilor medalii la toate grupele de vârstă.
«Luptele au constituit o adevarata pasiune și plăcere sufletească pentru familia Balaur. M-am bucurat de fiecare dată cînd aveam în preajma mea, pe salteaua de lupte, copii și adolescenți. Mă voi strădui să le transmit cunoștințele și experiența acumulată pe parcursul anilor, pentru că sportul disciplinează caracterul, contribuind totodată la afirmarea personațității în condițiile unor supraeforturi psihologice, caracteristice timpului în care trăim».
Interviu realizat de Nicolae Buceatchi