Jocuri OlimpiceNoutățiRio 2016

Fostul moldovean Toma cucerește bronzul. Duminică încheie concursul olimpic în 1/16-mile de finală

În cea de-a parta zi a turneului olimpic de judo, disputat în spațioasa arenă CARIOCA, a fost programat concursul masculin la categoria 81 de kilograme. După o luptă tensionaă și spectaculoasă, locul 1  și medalia de aur i-a revenit sportivului rus Hasan Halmurzaev, care l-a învins în partida finală prin ippon, scoor 10-0, pe americanul Stevens Travis, dupa 2.42 de minute de luptă. Deținator al unei medalii de bronz a devenit Serghu Toma, fost component al echipei naționale a Moldovei, actualmente membru al representativei a Emiratelor Arabe Unite. Toma s-a impus de asemenea prin ippon în meciul  pentru locul 3 susținut în compania lui Matteo Marconcini din Italia. De altfel, anume  Marconcini l-a eliminat din concurs pe debutantului turneului olimpic Valeriu Duminică din Hîncești, în meci contînd pentru1/16 de finală. Pentru Valeriu Duminică partida cu judoka italian a fost a doua la număr, dupa ce în meciul de debut multiplul campion național l-a învins într-un meci echilibrat pe Srdjan  Mrvaljevic din Muntenegru, sportiv cu experiența participării la doua ediții ale Jocurilor Olimpice de la Beijing și Londra, deși  fșră locuri pe podium. În schimb, are în palmares un rezultat strălucit la campionatul mondial de la Paris, ediția 2012, locul 2 și medalia de argint. Valeriu Duminică, sportiv în virstă de 29 de ani, are în palmares locul 3 la prestigiosul Turneu  

Grand Prix Samsun 2014, precum și locul V la campionatul European de la Kazan, ediția 2016. Duminică a fost sportivul, pe care  arbitrii mai întîi l-au penalizat neîntemeiat cu șido pentru pasivitate, fiind nevoiți să-i acorde nota yuko pentru procedeul de aruncare efectuat la marginea saltelei de lupte.  În urmatorul meci, susținut de Valeriu Duminică, arbitrul  central de  pe tatami Buchat Marshabat din Mongolia s-a remarcat prin faptul, că  l-a eliminat din sala de concurs pe Andrei Golban, președintele Federației de Judo din Moldova, care exercita obligațiile de antrenor la turneul olimpic de la RIO 2016. Lui Buchat Marshabat nu i-a plăcut reactia negativă din partea antrenorului după executarea unui procedeu spectaculos de către Duminica.Viteza executării procedeului și amplituda căderii adversarului impuneau o apreciere cu nota firească wazari (jumătate de victorie), fapt care l-ar fi impus pe sportivul italian să treacă  de la prezența pasivă la acțiuni ofensive. Avînd o penalitate pentru pasivitate, Duminică continuă acțiunile ofensive și perde vigelenta, permițîndu-i lui Marconcini să efectuieze o aruncare peste umar. Astfel, dupa 4 minute 23 secunde meciul a fost oprit, sportivul italian fiind declarat învingator prin ippon. Indispus pină la lacrimi, Valeriu a regretat faptul, că a abandonat la etapa preliminară competiția olímpică.” Am muncit ani de zile pentru a obține calificarea olimpică, dar o greșeală de arbitraj m-au lipsit  de orice speranță”, a declarat cu regret sportivul hînceștean. In scimb, Andrei Golban a fost mai puțin reținut în aprecierea activității brigăzii de arbitri. “Este o gașcă de oameni ratați, care strică totul în judoul international”, a concluzionat fostul titular și premiant al campionatelor continentale Andrei Golban.La 20.30, ora locală, a luat sfîrșit tuurneul olimpic la haltere la categoria 69 de kilograme.Reprezentantul Republicii Moldova Serghei cechir a ocupat în clasamentul final locul VI cu totalul de 322 de kilograme, acesta fiind deocamdată cel mai înalt rezultat obținut de sportivii moldoveni la Jocurile Olimpice de la RIO 2016.

Astazi, 10 august,  vom ține pumnii pentru halterofilul Alexandr Șpac din orasul Bălți, concurent la categoria  77 de kilograme. Turneul în principala grupă valorică A va începe la orele 19.00, ora locală, cînd la Chișinău va fi de acum miezul nopții.

Text/Photo: Nicolae Buceațchi

Back to top button