Jocuri OlimpiceNoutățiRio 2016

Alexandra Mîrca și Radu Albot au încheiat Olimpiada în 1/16 de finală

La Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro ziua de 8 august a coincis cu bilanțul  provizoriu de opt recorduri mondiale, înregistrate la competițiile de înot, haltere și tir cu arcul.Prima modificare a recordurilor mondiale aparține  sud-coreeanului Kim Woo-Jin în cadrul turneului olimpic la   tir cu arcul, care este egală acum  cu  700 în proba individuală, corectând cu   un punct vechiul record stabilit în 2012, la Londra. De altfel, fosta premiantă  a  Jocurilor Olimpice de la Londra  arcașa Aida Koman din Mexic s-a confruntat  într-un meci direct contînd pentru 1/32 de finală cu  reprezentanta Republicii Moldova Alexandra Mîrca. În ciuda pronosticurilor, sportiva moldoveană a reușit să se impună în cele cinci serii (25+25+28+26+27), devansînd-o cu  un punct pe una dintre favoritele competiției. Din păcate, în etapa următoare discipola antrenoarei Irina Cecanova a fost depășită de chinezoaica Wu Jiaxan în partida contînd pentru 1/16-mil de finală. Rezultatele lui Alexandra Mîrca în cele trei încercări ale etapei  eliminatorii constituie 25+23+ 24, în timp ce Wu Jiaxin a fost mai precisă, 26+25+27.

  La aceeași etapă a competiției a încheiat participarea la Jocurile Olimpice de la RIO 2016 un alt debutant olimpic  și anume tenismenul Radu Albot. După victoria strălucită repurtată în partida inaugurală  susținută în compania sportivului rus  Teimuraz Gabașvili,  4-6, 6-4, 6-4, sportivul moldovean a fost învins în două seturi, 6-3, 6-4,  de către croatul  Marin Cilic, poziționat pe locul 14 în clasamentul ATP. Și de data aceasta Radu Albot a fost susținut de întreaga componență a conducerii Comitetului Național Olimpic și Sportiv și Ministerului tineretului și sportului.  Întreaga galerie a suporterilor moldoveni i-a adresat sincere felicitări președintelui CNOS Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic,  cu prilejul zilei de naștere, dorindu-i multă sănătate și noi realizări în domeniul promovării mișcării olimpice în Republica Moldova. La finalul  meciului de tenis, care a durat o oră 38 de minute,  Radu Albot a remarcat cu dezamăgire faptul, că a avut prea puțin timp pentru refacere după partida precedentă.  „Păcat că organizatorii n-au ținut cont de faptul, că  primul meu meci l-am disputat la o oră tîrzie, îm timp ce Marin Cilic a beneficiat de o întreagă zi de odihnă. Dacă ași avea mai mult timp pentru recuperare, jocul ar fi mai precis și rezultativ”, a declarat pentru www.olympic.md  Radu Albot.

Pentru ziua de 9 august sînt programate două turnee olimpice  cu participarea sportivilor moldoveni. Unicul reprezentant al Republicii Moldova în competițiile de judo Valeriu Duminică din Hîncești, CS” Petrocub”,  se va confrunta în partida de debut a cetegoriei de 81 kilograme cu  Srdjan Mrvalievic din Muntenegru. Întrecerile de judo cu participarea celor 33 de concurenți la categoria 81 de kilograme vor debuta la 10.00, ora locală. La aceeași oră  halterofilul Serghei Cechir se va încadra în concursul categoriei de 69 kilograme, grupa valorică B.

Back to top button