Tokyo 2020

Curiozități de la Jocurile Olimpice de la Tokyo!

– Artur Dalaloyan, originar din Tiraspol, a devenit campion olimpic la gimnastică artistică în componența CO a Rusiei. El a plecat în Rusia la vârsta de 7 ani împreună cu familia sa.

– A urcat pe podium și prietena lui Aaron Cook, care a reprezentat Moldova la Jocurile Olimpice de la Rio. Britanica Bianca Walkden a cucerit bronzul la fel ca în 2016 în proba taekwondo, +67 kg.

– Soții Ionela și Marius Cozmiuc au șanse să aducă alte medalii pentru România la JO de la Tokyo. Ieri, România a cucerit o medalie de aur și una de argint la canotaj. Primul aur a fost câștigat în proba de dublu vâsle, iar argintul a fost cucerit în proba de patru rame fără cârmaci.

– Prima campioană olimpică din istorie la skateboard are doar 13 ani. Japoneza Momiji Nishiya nu este însă cea mai tânără din istorie. În 1936, americanca Marjorie Gestring a cucerit aurul la proba de sărituri în apă, când avea 13 ani și 267 de zile, ceea ce înseamnă că Nishiya a fost la doar 63 de zile distanță de a bate recordul neatins de aproape un secol.

– Abdullah Al-Rashidi a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo în proba de tir sportiv deși l-a avut rival pe fiul său. Sportivul din Kuwait are 58 de ani și nu e la prima medalie olimpică, deoarece cucerise bronzul și la Rio, dar țara sa fusese suspendată de Comitetul Internațional Olimpic în acea perioadă din cauza implicării guvernului în probleme legate de sport. De aceea, nu a avut voie să arboreze drapelul kuwaitian, participând ca independent. Al-Rashidi nu este însă cel mai bătrân sportiv ce urcă pe podiumul olimpic. Cel mai în vârstă medaliat olimpic este suedezul Oscar Swahn, medaliat cu argint la JO de la Anvers, din 1920, la 72 de ani.

Back to top button