Jocuri OlimpiceNoutățiRio 2016

Comunicat de presă – Rio 2016

Pe data de 19 august, urmare a multiplelor adresări ale CNOS al Republicii Moldova, Federația Internațională de Canoe (FIC) a prezentat actul oficial, datat cu 19 august, în baza căruia sportivul Serghei Tarnovschi nu a fost admis la startul competiției la proba de C-2 1000m.

FIC emite decizia de a suspenda temporar sportivul Serghei Tarnovschi de la competiții în baza raportului de laborator emis pe data de 4 august 2016, care prezintă rezultatele analizei preluate pe data 8 iulie 2016. Raportul indică prezența în urina sportivului a substanței GHRP-2, growth Hormone Relising Peptide – 2. Acest preparat face parte din lista substanțelor de tehnologie înaltă, care necesită un regim specific de păstrare și se utilizează în formă lichidă prin administrare nazală sau sublinguală.

Așa cum nici CNOS și nici FN nu au primit până la această oră rezultatul oficial cu indicarea concentrației substanței date în urina sportivului, o apreciere obiectivă și imparțială a acestui rezultat nu este posibilă. În asemenea situație nu este exclusă o eventuală greșeală de laborator.

Din cele expuse decurge că în această decizie de suspendare provizorie a sportivului există un șir de neconformități și abateri procedurale, care ridică suspiciuni și o serie de întrebări :

– întâi de toate, cum se face că sportivului i s-a permis intrarea în competiție la proba C-1 1000m, unde câștigă medalia de bronz, dacă din actele prezentate rezultă că Federația Internațională de profil deținea rezultatele testului încă din data de 04 august 2016. Dacă FN și CNOS ar fi fost informați despre rezultatul testului pe data de 04 august, ar fi fost posibilă participarea dublului nostru la proba C-2 prin înscrierea în competiție a sportivului Nuța Oleg.

– este suspicios faptul că CNOS și FN primesc notificarea oficială, de altfel incompletă, cu privire la suspendarea sportivului de la competiția ulterioară cu doar opt ore înainte de start, adică la ora 1.00 noaptea în urma unui șir de solicitări insistente din partea CNOS, dar și a CIO de a clarifica situația.

–  decizia face referință la o presupusă utilizare a unui preparat de ultimă generație, extrem de costisitor și care necesită condiții de păstrare speciale și sofisticate. Cel puțin din acest motiv, ne întrebăm cum putea sa ajungă acest preparat în probele prelevate de la sportiv?

În urma unei anchete de serviciu, au fost intervievate toate persoanele cu atribuție la acest caz, inclusiv sportivii, antrenorul și medicul echipei. Preparatul în cauză nu le este cunoscut și niciodată nu a fost utilizat de către sportivi.

Având în vedere cele expuse, CNOS și FN va solicita deschiderea probei B după primirea actului menționat din partea Asociației Mondiale Antidoping pentru a clarifica situația și pentru a apăra onoarea sportivului. Orice expunere pe marginea descalificării sportivului este la această etapă timpurie si nefondată.

Back to top button