Comunicate de presăNoutăți

Comunicat de presă: Lansarea ediției bilingve a volumului “Canoe! Canoe! Canoe! Odiseea Olimpică a lui Nicolae Juravschi și a partenerilor săi”

Lansarea ediției bilingve a volumului

  Canoe! Canoe! Canoe!

Odiseea Olimpică a lui Nicolae Juravschi și a partenerilor săi

Autori : Christian Thau, Ion Popescu-Negruță

 Vineri, 23 septembrie, la ora 11.00, în incinta Casei Olimpice va avea loc lansarea ediției bilingve româno-engleză a cărții  Canoe! Canoe! Canoe! Odiseea Olimpică a lui Nicolae Juravschi și a partenerilor săi”.

La lansare vor fi prezenți autorii Christian Thau și Ion Popescu-Negruță. Alături de autori vor participa :

  • Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic
  • Victor Reneiski, dublu campion olimpic
  • Larisa Popova, campioană olimpică
  • Elena Khloptsava (Belarus), campionă olimpică
  • Gheorghe Andriev (România), medaliat olimpic.

Varianta engleză a cărții Canoe! Canoe! Canoe! The Olympic quest of Nicolae Juravschi and his companions” a fost lansată în luna august 2016 în Marea Britanie și a coincis cu aniversarea de 20 de ani de la cucerirea medaliei de argint la Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996 de către dublul campion Victor Reneiski și Nicolae Juravschi.

Ediția bilingvă a cărții  prezintă un volum documentar, generos ilustrat, al vieții și carierei sportive a dublului campion olimpic Nicolae Juravschi și este compilată cu ajutorul interviurilor luate martorilor oculari, inclusiv protagonistului narațiunii, dar și colegilor, antrenorior și prietenilor săi.

Autorul Christian Thau, stabilit în Penarth, Marea Britanie, a subliniat că „volumul este rezultatul unei munci de echipă fructuoase, implicând redactori, corectori și translatori în trei limbi: rusă, română și engleză și prezintă o poveste neobișnuită care ne-a oferit o călătorie plină de surprize într-o lume populată de personaje fabuloase, motivate mai ales de dorința perfecționistă de a învinge, decât de orice recompensă pecuniară. Unul din aspectele cele mai interesante al acestui proiect este perspectiva pe care o oferă asupra unei perioade de mari frământări politice în fosta Uniune Sovietică, care a dus în cele din urmă la dezmembrarea țării, precum și la impactul pe care l-a avut aceasta asupra sportivilor de elită. Povestea fascinantă a apariției dublului campion Victor Reneiski și Nicolae Juravschi pe scena olimpică la Seoul, în 1988 este dezvăluită pentru prima oară, la fel ca și enigma echipajului invincibil de Canoe Patru format din Victor Reneiski, Nicolae Juravschi, Yurii Gurin și Valery Veshko, obligați să se retragă din activitate de evenimente politice dramatice.”

Cei doi autori au un interes comun  în sport și istorie. Christian Thau și-a petrecut ultimii 40 de ani ai carierei lucrând ca ziarist sportiv și producător în Marea Britanie, iar Ion Popescu-Negruță a lucrat ca translator, consilier și consultant în domeniul sportului pentru diverse agenții și federații sportive în fosta URSS, Franța și România. Thau, născut la București, este ziarist sportiv independent și scriitor și locuiește în Țara Galilor în Marea Britanie. Popescu locuiește la București, de unde călătorește frecvent în Moldova, țara sa de baștină. Thau a lucrat la Televiziunea Română (TVR), apoi la BBC Radio și TV, la Federația Galeză de Rugby (WRU) și la Federația Internațională de Rugby (World Rugby), în timp ce Popescu, care în prezent este consultant în sporturi olimpice la COSR, a lucrat la Ministerul Sovietic al Sportului (Goscomsport).

Back to top button