Comunicate de presăNoutăți

Comunicat de presă – 29.11.16

Stimați reprezentanți mass media,

Vă comunicăm că pe data de 30 noiembrie, orele 11.45 va avea loc o conferință de presă în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele ședinței de audiere a Federației Internaționale de Canoe care a examinat cazul lui Tarnovschi Serghei .

La conferință vor participa secretarul general al CNOS Cristina Vasilianov și medicul Alexandr Buza, care au fost prezenți la ședința FIC.

Conferința va avea loc în Casa Olimpică, sala de ședințe.

Cu stimă,
Secretariat CNOS

Federația Internațională de Canoe (FIC) a organizat pe data de 27 noiembrie la Baku, Azerbaijan, o ședință de audiere a cazului lui Serghei Tarnovschi.

La ședință au participat sportivul Serghei Tarnovschi, medicul Alexandru Buza și secretarul general al CNOS din Republica Moldova Cristina Vasilianov.

Serghei Tarnovschi a prezentat probe ce confirmă utilizarea neintenționată a substanței interzise, întrucât aceasta se conținea într-un supliment nutritiv contaminat. Avocatul său Paul J. Greene, fondatorul biroului de avocați Global Sports Advocates din SUA, a recurs la serviciile laboratorului cu renume mondial Aegis din Nashville, Tennessee (SUA) pentru a testa suplimentul nutritiv Explosin, produs de compania Nutrend. Laboratorul Aegis a depistat în supliment o cantitate mică a substanței interzise, pentru care Serghei Tarnovschi a fost testat pozitiv în luna iulie.

Având în vedere că sursa substanței interzise este un produs contaminat, sportivului Serghei Tarnovschi îi revine o sancțiune redusă conform Codului Mondial Anti-Doping, adoptat și de FIC.

Un grad scazut al vinovăției sportivului reiese și din faptul că înainte de utilizarea suplimentului nutritiv sportivul a verificat cu atenție proveniența lui pentru a se asigura că suplimentul nu conține vreo substanță interzisă. Singura cale pentru sportiv de a afla dacă produsul este contaminat sau nu era să testeze produsul într-un laborator înainte de utilizare, fapt ce este dincolo de ceea ce se cere din partea unui sportiv.

Avocatul sportivului Paul J. Greene a declarat după ședință, că „cazul lui Serghei este unul în care legea cere aplicarea unei sancțiuni pentru o perioada între 0 și 8 luni. Regulile, de asemenea, sunt clare și în privința păstrării medaliei olimpice de la RIO, deoarece gradul său de vinovăție este scăzut și el a fost testat negativ la Jocurile Olimpice după ce a câștigat medalia de bronz. El nu a obținut nici un avantaj de la nivelul extrem de scăzut a substanței interzise depistate cu mai mult de o lună înaintea Jocurilor Olimpice.  Serghei este un caz clasic de utilizare a unui supliment nutritiv contaminat. Este încă o situație în care un sportiv este trădat de afirmațiile făcute de o companie de suplimente precum că produsul său este sigur și lipsit de substanțe interzise. „

Decizia Federației Internaționale de Canoe va fi făcută publică în câteva săptămâni.

Back to top button