Comunicate de presăNoutăți

Comunicat de presă – 18.09.2017

Pe data de 18 septembrie, Comitetul Executiv al CNOS din Republica Moldova a organizat un briefing pentru a face publică poziția membrilor CNOS vis-a-vis de campania de denigrare împotriva CNOS,  lansată recent prin intermediul unui reprezentant al instituției prezidențiale.

CNOS își exprimă regretul că Federațiile de Taekwondo și Biatlon s-au lăsat antrenate în acest joc murdar și reamintește reprezentanților acestor federații că ei riscă să compromită întreaga Mișcare Olimpică din țară. Participanții la briefing, membrii Comitetului Executiv, dar și conducatorii a 23 de federații au îndemnat reprezentanții federațiilor de Taekwondo și Biatlon să se ralieze la normele de conduită etică și la prevederile Statutului CNOS.

Aducem la cunoștința opiniei publice că Comitetul Executiv al CNOS a suspendat Federația Națională de Taekwondo din calitatea de membru al CNOS pentru o durată nedeterminată pentru încălcarea Cartei Olimpice, a Statutului CNOS și discriminarea unor sportivi și antrenori ai FN menționate.

Drept temei pentru suspendare au servit multiplele plîngeri şi sesizări adresate CNOS şi Ministerului Tineretului şi Sportului al R.M. din partea Liceului Internat Republican cu profil Sportiv, a sportivilor Stepan Dimitrov şi Vadim Dimitrov, Ana Ciuchitu, Andrei Rotaru, Mihail Boțan, Tatiana Țimbalari, etc. şi antrenorului Vladislav Mazur. E de menționat, că sportivii Centrului de Pregătire a Loturilor Naționale, subdiviziune a Ministerului Tineretului și Sportului, și elevii-sportivi ai Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv nu au fost admiși la Campionatele Naționale de taekwondo în 2016. O consecintă regretabilă a acestei discriminări este faptul că sportivul Andrei Rotaru reprezintă actualmente România. Prezenți la briefing, sportivii Stepan Dimitrov şi Vadim Dimitrov și-au expus poziția și au menționat că doar grație sprijinului financiar al CNOS au revenit în circuitul sportiv internațional.

Urmare a deciziei de suspendare a Federației de Taekwondo, pe data de 10 aprilie 2017, aceasta a atacat decizia Comitetului Executiv al CNOS la Curtea de Arbitraj Sportiv din Lausanne. Ședința de audiere la CAS este programată pentru 3 octombrie.

Membrii CNOS și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lansarea în spațiul public a falsurilor grosolane referitoare la activitatea CNOS, susținute de un provocator profesionist, care a fost atras anterior la urmărire penală și care acualmente figurează drept președinte a așa-numitei „Comisii pentru controlul public” a Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova.

Referindu-se la situația creată, vorbitorii Larisa Popova, campionă olimpică; Boris Bogus, șef de catedră la USM; Victor Peicov, președinte al Federației de Lupte; Leonid Bujor, fost ministru al Educației; Cristina Vasilianov, secretar general al CNOS; Mihai Hîncu, membru al Executivului; Nicolai Piatac, prim-vicepreședinte al CNOS au conchis că prin acțiunile sale această persoană cu reputație dubioasă știrbește nu doar imaginea sportului național, ci și a instituției prezidențiale și, implicit, imaginea țării noastre.

Back to top button