Comunicate de presăNoutăți

COMUNICAT | Clarificări privind procedurile de acreditare pentru delegația olimpică a Republicii Moldova

Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) constată, cu regret, faptul că administratorul Federației Sportive  Naționale de Lupte dl Ivan Gheorghiu continuă să răspândească în spațiul public informații eronate și defaimatoare la adresa Forului Olimpic Național cu referință la componența delegației olimpice din partea federației pentru participare la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

În acest context CNOS informează că formarea Echipei Olimpice și procesul de acreditare la Jocurile Olimpice se face în strictă conformitate cu Manualul de Acreditare al CIO pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

În primul rând, nici o procedură cu privire la acreditarea sportivilor și antrenorilor nu se face prin apeluri telefonice.

Conform procedurilor CIO, în acest sens, toată comunicarea referitoare la Jocurile Olimpice de la Paris se desfășoară prin intermediul corespondenței oficiale.

De asemenea, CNOS a organizat trei seminare practice, în cadrul cărora au fost discutate diverse aspecte ale pregătirii, inclusiv acreditarea pentru Jocurile Olimpice.

Federația de Lupte nu a participat la primele două, astfel că Șeful de Misiune al Delegației Republicii Moldova la Paris a expediat pe numele Federației o scrisoare oficială de avertizare, drept urmare la ultimul seminar a participat un reprezentant al federației.

Cu referință la procedurile de acreditare specificate în Manualul de Acreditare pentru Jocurile Olimpice, Paris 2024, subliniem următoarele:

Numărul total de persoane oficiale (antrenori, personal administrativ, personalul medical etc.) se constituie, reieșind din numărul total de sportivi calificați. Specificăm, că nu există un număr de persoane oficiale, stabilit excusiv pentru  fiecare federație în parte, dar există un număr total de persoane oficiale pentru toată delegația națională. Respectiv, până la finalizarea competițiilor de calificare (02 iulie 2024), componența finală a delegației Republicii Moldova nu poate fi stabilită. Din aceste considerente, CNOS la moment nu a informat nici o federație despre numărul de oficiali pentru proba de sport.

În consecință, considerăm că acuzațiile administratorului Federației, care se bazează pe presupuse apeluri telefonice sunt nefondate, urmărind scopul de a antrena CNOS în conflicte artificiale și de a destabiliza procesul de pregătire a Echipei Olimpice către Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Back to top button