Noutăți

CIO a aprobat o serie de modificări în ceea ce privește sistemul de calificare la JO de la Tokyo

În urma consultărilor pe care grupul de lucru al forului internațional le-a derulat sub titulatura ”Here we go”, cu toți cei implicați și afectați de amânarea pentru un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, CIO a aprobat o serie de amendamente principiilor sistemului de calificare pentru competiția olimpică din 2021 (23 iulie – 8 august).

Modificările survin în urma pandemiei mondiale de COVID-19 și stabilirii noilor date de desfășurare ale Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Astfel, a fost actualizată versiunea sistemului de calificare aprobată de Comitetul Executiv CIO în iulie 2017.
Principiile de calificare sunt referința pentru toate sistemele de calificare, stabilite de Federațiile Internaționale și care variază de la un sport la altul (de la o disciplina la alta, de la o probă la alta).

Sistemul de calificare conține reguli, proceduri și criterii pentru participarea la Jocurile Olmpice, în conformitate cu Carta Olimpică și este aprobat de către Comitetul Executiv CIO.

Principalele puncte ale Principiilor Sistemului de Calificare Revizuit Tokyo 2020 sunt:

1. Noua dată limită pentru perioada de calificare – 29 iunie 2021, Federațiile Internaționale trebuie să își stabilească perioada de calificare până la această dată;
2. Data limită revizuită pentru înscrierile finale la întrecerile sportive a fost stabilită la 5 iulie 2021;
3. Revizuirea sistemelor de calificare va fi finalizată cât mai repede posibil, pentru a da siguranță sportivilor și Comitetelor Olimpice Naționale (NOC).

În ceea ce privește locurile cotă ce vor fi alocate :

1. Sportivii și NOC-urile care au obținut deja un loc cotă de calificare olimpică își vor păstra acest drept în ciuda amânării Jocurilor. Până acum, 57% din totalul locurilor de cotă pentru sportivi au fost deja alocate. Au mai rămas de repartizat aproximativ 5.000 de locuri de cotă pentru sportivi;
2. În unele cazuri, locurile de cotă de calificare sunt obținute de Comitetele Olimpice Naționale (NOC) iar, în alte cazuri, sunt obținute direct de către un sportiv, nominal. În toate cazurile și, în conformitate cu Carta Olimpică, NOC respectă își păstrează dreptul de a selecta sportivii care să-l reprezinte la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.
3. Rămâne o prioritate de stabilit în ceea ce privește metoda / calea de alocare a sistemelor de calificare originale pentru fiecare sport. Acest principiu încurajează Federațiile Internaționale să urmeze o abordare similară prin înlocuirea acelor oportunități pierdute pentru alocarea de cote cu același număr de evenimente, competiții sportive;
4. În ceea ce privește scenariul în care alocarea cotelor s-a bazat inițial pe clasament, Federațiile Internaționale păstrează discreția deplină pentru a defini noul termen și calea de clasare. CIO recunoaște sensibilitatea unor astfel de decizii. Trebuie să se găsească un echilibru specific sportului pentru protejarea acelor sportivi care s-au apropiat de calificare, în funcție de termenele anterioare 2020 și, de asemenea, asigurarea participării celor mai buni sportivi la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, permițând calificarea celor mai buni performeri ai sezonului 2021. .
5. Federațiile Internaționale sunt încurajate să se angajeze cu federațiile membre respective și comisiile proprii ale sportivilor pentru a ajunge la un consens asupra unei decizii corecte și transparente.

Criterii de eligibilitate

1. În conformitate cu principiul conform căruia sportivii care s-au calificat la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 rămân calificați, este posibil ca Federațiile Internaționale să extindă criteriile de eligibilitate pentru vârstă, dacă există, și să permită sportivilor care sunt eligibili în 2020 să rămână eligibili să concureze la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 din 23 iulie până la 8 august 2021. Singura excepție va fi dacă forurile internaționale stabilesc că relaxarea de un an a limitei de vârstă superioară reprezintă un risc pentru siguranța și/sau medicală a sportivilor;
2. Înceea ce privește criteriile de eligibilitate pentru limita de vârstă inferioară, dacă există, CIO recunoaște autoritatea deplină a Federațiilor Internaționale pentru a evalua eligibilitatea acelor sportivi care nu sunt eligibili în iulie 2020, dar vor îndeplini limita de vârstă mai mică în 2021.

Sănătatea sportivului este principiul călăuzitor în programarea oricăror evenimente de calificare olimpică rămase. Odată cu amânarea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 până în 2021, CIO a cerut ca orice astfel de evenimente să fie confirmate numai după ce impactul pandemiei de COVID-19 poate fi evaluat permițând accesul corect și pregătirea corespunzătoare pentru toți sportivii și echipele concurente.
În această perioadă, CIO maximizează informațiile și sprijinul pentru sportivi prin intermediul platformei Athlete 365, centrată pe sportivi. (sursa: cosr.ro)

Back to top button