Comunicate de presă

Cina Olimpică 2014

Chișinău // 30 ianuarie 2014 // Cina Olimpică

Cina Olimpică este dedicată zilei de fondare a CNO, 29 ianuarie 1991, un frumos prilej de a aduna împreună sportivi, antrenori, membri ai Comitetului, oficiali de stat, oameni de afaceri și reprezentanți mass media pentru a celebra spiritul olimpic, pentru a ne reaminti de reușitele anului care s-a scurs.

Scopul Cinei Olimpice este celebrarea valorilor olimpice de prietenie, excelență și respect, celebrarea spiritului și unității olimpice, dar și a diversității și frumuseții sportului în general.
Astfel, Cina Olimpică se transformă într-o frumoasă tradiție, care reunește în fiecare an membrii unei mari familii – Familia Olimpică.

Cina Olimpică este, de asemenea, un eveniment de totalizare al anului 2013, iar revista « Sport-Time : Panorama Olimpică”, pe care a primit-o fiecare oaspete, oferă o trecere în revistă a celor mai importante acțiuni sportive din 2013.

Oaspeții de onoare Președintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Corman și Prim Ministrul Republicii Moldova Iurie Leancă au adresat mesaje de felicitare CNO, sportivilor și antrenorilor, subliniind importanța sportului pentru dezvoltarea armonioasă a societății.

Ambasadorul Federației Ruse în RM Farit Muhametșin a urat succese membrilor Echipei Olimpice a Republicii Moldova Soci 2014.
În cadrul evenimentului a fost prezentat echipamentului sportiv al Echipei Olimpice Soci 2014, în care sportivii noștri vor vor defila la ceremonia de deschidere și închidere a Jocurilor Olimpice.

Republica Moldova va participa la Jocurile Olimpice de la Soci cu 4 sportivi : Victor Pînzaru (schi fond), Alexandra Camenșcic (biatlon și schi fond), Bogdan Macovei (sanie), Georg Lindner (schi alpin).

CNO a adresat mulțumiri Sponsorilor Echipei Olimpice Soci 2014, care au contribuit la pregătirea Echipei și la echiparea ei : Moldova Agroindbank și MMG.

CNO a instituit mai multe categorii de premii pentru a consemna cele mai frumoase rezultate sportivie. Premiul CNO „Cele mai performante rezultate sportive în anul 2013” a fost înmînat de Prim Ministrul Iurie Leancă, iar Premiul „Speranțe olimpice 2013” – de Președintele Parlamentului Igor Corman.

Promovarea sporturilor de echipă este o sarcină destul de complexă și complicată, mai cu seamă pentru țări mici. De aceea CNO a subliniat în mod special succesele sportive ale anului 2013, realizate în echipe. De premiul „Echipele anului 2013” s-au învrednicit Echipa Națională de Rugby, Echipa Națională de Handbal (U 22) și Echipa Națională la tenis.
Nu au fost trecuți cu vederea nici sportivii paralimpici și veteranii sportului, care au beneficiat de premii bănești.

Grigore Erimei, Mihai Catrinescu și Valentin Ciumac au fost decorați cu medalia CNO „MERITUL OLIMPIC”.

CNO a mulțumit partenerilor care au susținut activitățile sportive din anul 2013 : Orhei Vit, Moldasig, MAIB, DAACHermes, Coca – Cola, Moldova Gaz, Moldtelecom, dar și posturilor de televiziune care au promovat Cursa Olimpică 2013: Teleradio Moldova, TV7, Jurnal TV, PRO TV, Prime TV, CTC, Publika TV.

Premiul CNO « Femeia și Sportul » a fost înmînat Svetlanei Caduc, Marinei Tauber și Tatianei Lazăr de vice-ministrul Educație Loreta Gandrabura.

Antrenorii Caduc Petru, Mazur Vladislav , Marta Petru , Colin Alexei, Cucu Mihai au fost desemnați în calitate de cei mai bune antrenori ai anului 2013.

Cina Olimpică este un prilej de a celebra spiritul și unitatea olimpică. Succesul olimpic este rezultatul conjugării eforturilor tuturor membrilor, dar, în primul rînd a Federațiilor responsabile de dezvoltarea sportului respectiv.

CNO a instituit o categorie de premii speciale pentru Federațiile Naționale. Așadar, laureații Premiilor Federațiile Naționale 2013: Federația de box , Federația de taekwon-do WTF, Federația de Tenis, Federația de Rugby, Federația de Handbal, Federația de Lupte.

CNO aduce mulțumiri partenerilor evenimentului : MAIB, Purcari, Maurt, Cristalina, Orhei Vit, Ecosport.

Back to top button