Noutăți

Campionatul Mondial la Yachting

În orașul spaniol Santander a avut loc campionatul mondial la Yachting între clasele Olimpice sub egida ISAF (Federația Internațională de Sailing). La concurs s-au înscris 1250 de yachtsmeni din 83 de țări, iar la ceremonia de deschidere a regatei au fost prezenți peste 30 de mii de spectatori.

Fiind organizat cu 1,5 ani înainte de Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Campionatul Mondial reprezintă prima etapă de calificare către Rio 2016 pentru cele 11 clase olimpice la Yachting. 50% din cotele Olimpice au fost oferite la acest eveniment, restul urmează a fi obținute la competiții continentale și Campionatul Mondial din 2015.

La cea mai numeroasă categorie Laser Standart au concurat cei mai buni 147 de sportivi din 72 țări, printre care și moldoveanul Alexandr Denisiuc.

În urma rezultatelor primelor patru curse a fost determinată grupurile flotei: aur, argint și bronz, a câte 49 de participanți în fiecare grup. Sportivii care s-au poziționat în flota de aur, garantat au fost printre cele 23 de națiuni care au obținut 50% din cota de Jocurile Olimpice.

Cea de-a patra cursă de calificare pentru sportivul moldovenean a fost decisivă. Scopul era de a ajunge la linia de sosire printre primii 15.

Startul sigur și poziționarea printre primii 8 i-a oferit lui Alexandr Denisiuc posibilitate reală de a intra în grupul celor mai buni. Încălcarea regulilor de către sportivul olandez Rutger van Schardenburgom a dus la o ciocnire gravă cu yachtsmenul din Republica Moldova. Pierderea poziției competitive și în plus, condiții de vânt și fluxul de maree puternică a influențat în mod semnificativ rezultatul cursei. Alexandr a terminat al 25-lea, iar descalificarea olandezului nu a schimbat poziționarea sa în clasamentul final.

În următoarele trei zile au avut loc în așteptarea de vânt și starturi. Vântul puternic, care a venit dinsăre continent la 17 septembrie a depășit 30 de noduri. Bărcile arbitrilor au fost luate cu tot cu ancore. Organizatorii au reușit să desfășoare doar o cursă a flotei de aur.

Conform rezultatelor finale, Alexandr s-a clasat pe al 59 loc din 147 de participanți. În clasamentul pe națiuni – poziția 29 din 72 de națiuni. Clasamentul pe națiuni este principalul criteriu de selecție pentru Jocurile Olimpice. 46 de națiuni cu câte un reprezentant din fiecare țară, vor participa la Olimpiadă.

Câștigătorul campionatului mondial clasa laser a devenit olandezul Nicolae Heiner, iar printre femei categoria Laser Radial – de asemenea, un reprezentant al Țărilor de Jos – Marit Bouwmeester.

Pe 13 septembrie, la localizarea flotei laser, însoțit de un grup de reporteri a apărut regele Felipe al Spaniei. După cum știți, Felipe este un navigator experimentat. La  Jocurile Olimpice de la Barcelona 1992, acesta a terminat pe locul al șaselea în cursa clasei Soling.

„Sailing-ul se referă la categoria de sporturi tehnice complexe. Nivel de calificare depinde de volumul mare de stres fizic și psihologic, echipament modern, condițiile de antrenament în apropierea de locuri desfășurării competițiilor. Cu toate că sailingul este un sport mai puțin susținut de actuala politică în domeniul sportului, și necesită condiții speciale de antrenamente, acesta continuă să se dezvolte, devenind tot mai popular printre tineri. La ultimul campionat național au participat peste 60 de tineri.

Back to top button