Noutăți

Caleidoscop sportiv pascal

Perechea Dorin Frecăuțanu- Marina Sergheeva a cucerit medaliile de aur și titlul de campioni continentali în cadrul Campionatului Europei la dansuri latinoamericane, desfășurat la Moscova. Reprezentanții Moldovei au trimfat la categoria “Professional Latina”, reușind să devanseze 45 de perechi sosite în capitala Rusiei din 15 state ale lumii.

Un alt succes de nivel continental a fost obținut de antrenorul si sportivul Grigore Postică din Mereni, Anenii Noi, care a participat cu feciorii săi Grigore-junior și Zaharia- Cătălin în orașul Truskaveț, Ucraina,  la Cupa  Europei la lupta horting. Tustrei au revenit cu medalii de la o competiție, care conține elemente din sambo, lupte, box, karate.

Satul Costești, raionul Ialoveni, era cunoscu, în special, prin participările reușite în competițiile europene și mondiale  de judo. Lista succeselor o complectează noile realizări în proba de Taekwondo. Disputat la modernul  Complex sportiv al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, campionatul deschis al municipiului Chișinău  la Taekwondo a constituit un prilej de afirmare pentru membrii lotului național în ajunul Turneului „Open European Cup”, programat în Republica Moldova în perioada  13-14 mai. Printre primii s-a invrednicit de titlul de campion Dan Bortă din satul Costești, raionul Ialoveni, care și-a confirmat calitățile la categoria 75 de kilograme, grupa de vîrstă 15-17 ani. Campionatul a reunit circa 200 de sportivi și sportive din opt localități ale Moldovei. Președintele Federației Naționale de Taekwon-do Sergiu Balan a remarcat pentru www.olympic.md, că  membrii Fededatiei au consemnat progrese vizibile la compartimentul pregătirii tehnice și tactice.

Federația de Rugby a desfășurat Turneul Internațional pentru juniori U 18 în memoria fostului jucător al naționalei Moldovei Ion Hîncu. În finala ediției a VII-a a turneului s-au confruntat formațiile Școlii sportive specializate de rugby din Chișinău și oaspetii din Gura Humorului, România. Gazdele competiției, în imagine cu echipament negru complet, au fost mai activi în prima repriză, distanțîndu-se la 7 puncte, scor la pauză 12-5.  După întrerupere rugbyștii români au modificat tactica jocului, au fost mai preciși în fazele decisive de atac și au repurtat victoria cu scorul de 22-12. Astfel, echipa antrenorului Florin Nistor a avansat în clasamentul turneului, dupa locul 3 obținut la ediția din anul 2011. Pentru ambele formații meciurile disputate pe terenul recreativ al Federatiei moldovenesti de rugby a constituit un important examen de verificare în ajunul deplasării la Campionatul Europei U 18, programat  în Slovacia.

Oleg Moldovan, deținător al medaliei de argint la Jocurile Olimpice de la Sydney, a participat la organizarea Spartachiadei Open a Clubului Sportiv Central „Dinamo” la proba de tir între structurile de forță. Concurenții și-au verificat măiestria și precizia la trei exerciții, pușcă, pistol PM 1 și PM 4. La toate încercările numărul maximal de puncte l-au acumulat reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate, urmați în clasament de țintașii de la Ministerul Afacerilor Interne și cei de la Centrul Național Anticorupție.

Victor Peicov, vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv,  președinte al Federației de Lupte, a participat la ceremonia de deschidere și la meciurile finale ale Campionatului Republicii Moldova la lupte libere și feminine U 20, concurs programat la Centrul de Pregătire a Loturilor Naționale din strada Decebal 72. Competiția a reunit 120 de sportivi și 55 de sportive din toate zonele republicii. După o scurtă pauză, cauzată de participarea și cucerirea medaliei de argint la Camponatul European U 23, Anastasia Nichita, elevă la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv, începe asaltul unei noi înălțimi. În ajunul Campionatului European U 20,  programat în luna iunie  în Germania, Anastasia și-a confirmat înaltele calități fizice și tehnice la  categoria 63 de kilogrme. Pe podiumul de premiere au urcat și ceilalți deținători de medalii, cucerite în 2015-2016 la Campionatele Europene și Mondiale de juniori și tineret  Dimitrii Ceacusta, Nicolai Grahmez, Nicolae Lesnicov, Ștefan Tonu, Petru Crăciun, Ion Șoilița.

Nicolae Buceațchi

 

Back to top button