Comunicate de presăEvenimente

Aniversarea de 25 de ani a Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova

Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova celebrează aniversarea de 25 de ani de la fondare pe data de 29 ianuarie 2016.
CNOS a fost fondat pe data de 29 ianuarie 1991 și recunoscut oficial de Comitetul Internațional Olimpic în anul 1993.
Prima participare a sportivilor moldoveni a avut loc la Jocurile Olimpice din Barcelona 1992 sub drapelul Echipei Unificate, iar începând cu Jocurile Olimpice de iarnă din Lillehammer 1994 sportivii noștri au reprezentat drapelul Republicii Moldova.
Celebrarea unui sfert de secol al Mișcării Olimpice în Republica Moldova înseamnă, în primul rînd, celebrarea sportivilor olimpici pentru că ei reprezintă esența și simbolul Familiei Olimpice. Aniversarea CNOS este un prilej deosebit pentru a adresa mulțumiri tuturor medaliaților olimpici din toate timpurile: Nicolae Juravschi, Victor Reneischi, Larisa Popova, Tudor Casapu, Igor Dobrovolschi, Timofei Screabin, Serghei Mureico, Oleg Moldovan, Vitalie Grușac, Veaceslav Gojan, Anatoli Cîrîcu, Cristina Iovu, Gusman Kosanov, Naum Procupeț, Stela Zaharova, Svetlana Doljenco, Natalia Rusnacenco, Serghei Marcoci, Veaceslav Gorpișin, Natalia Valeeva, Alexei Vdovin, Iurii Bașcatov.
De la includerea sa în Familia Olimpică, CNOS din Republica Moldova a devenit un membru activ al Mișcării Olimpice și un partener eficient și de încredere pentru Comitetul Internațional Olimpic și pentru Comitetele Olimpice Europene.
Prin diversele dimensiuni ale activității sale, CNOS a reușit să se afirme drept o instituție importantă atît în domeniul sportului în particular, cât și cel al vieții sociale în general.
Președintele CIO, campionul Olimpic Thomas Bach a adresat un mesaj de felicitare CNOS din Relublica Moldova subliniid „devotamentul CNOS față de dezvoltarea sportului și promovarea valorilor sportive fundamentale, în special printre tineri.
Comitetul Național Olimpic din Republica Moldova a reușit să obțină rezultate înalte în timp scurt. Eu sunt sigur că această situație se va menține și în viitor.
Medaliații olimpici au devenit campioni în inimile oamenilor și, în particular, a tinerilor, inspirîndu-i să viseze. Dacă ar trebui să recurg la cîteva exemple, l-aș alege pe actualul Președinte al CNO, colegul meu Olimpic, Nicolae Juravschi, triplu medaliat Olimpic și multiplu campion mondial la proba caiac-canoe, și Secretarul General Cristina Vasilianov, colegă la scrimă și medaliată de talie europeană și mondială între juniori.
Le adresez mulțumiri lor și întregei echipe a CNOS pentru fidelitate și eforturile depuse în vederea plasării sportului la un loc de valoare în societatea moldovenească.”

CNOS adresează sincere felicitări tuturor reprezentanților Familiei Olimpice din Republica Moldova: sportivi, antrenori, arbitri, administratori sportivi, voluntari, parteneri și sponsori, tuturor care servesc cu devotament cauzei sportului și care contribuie cu maximă eficiență la înrădăcinarea valorilor olimpice de excelență, prietenie și respect în țara noastră.

Back to top button