Noutăți

Amânarea JO Tokyo 2020 a avut drept scop protejarea sănătății tuturor

Deoarece aceasta este prima amânare din istoria Jocurilor Olimpice, această informație cu siguranță îți poate răspunde la orice întrebare pe care o ai.

Când vor fi organizate Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 și la ce se lucrează acum?

Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 vor fi sărbătorite între 23 iulie și 8 august 2021. Este un eveniment foarte complex de organizat, iar amânarea sa este o adevărată provocare. Este ca un puzzle imens în care fiecare piesă este importantă și trebuie să se potrivească împreună.

Comisia de coordonare de la Tokyo 2020 este responsabilitatea de a colabora cu toți actorii implicați, începând cu Comitetul de Organizare Tokyo 2020, cele 33 de Federații Internaționale, cele 206 Comitete Olimpice Naționale, sportivi, sponsori și difuzori care să lucreze la toate întrebările care parvin pe parcurs cu privire la decizia luată pentru amânarea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020.

Un grup de lucru dedicat – a fost înființat sub umbrela Comisiei de coordonare Tokyo 2020 și cuprinde Tokyo 2020 și CIO. Misiunea sa este de a aborda lista lungă de întrebări pe care o ridică această amânare.

Ce anume a declanșat amânarea și de ce a durat atât de mult luarea unei astfel de decizii?

 Amânarea s-a bazat pe răspândirea dinamică a pandemiei COVID-19. CIO a comunicat, de la bun început, că monitorizează zi de zi situația, 24 de ore pe zi, și că se va adapta la orice schimbare și va urma sfaturile Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta este exact ceea ce s-a făcut.

Au mai fost Jocuri Olimpice care au fost amânate înainte?

Nu. Cele două războaie mondiale ale secolului XX au dus la anularea mai multor ediții ale Jocurilor Olimpice, dar aceasta va fi prima dată în istoria olimpică când jocurile sunt amânate.

Este aceasta cea mai gravă criză cu care s-a confruntat vreodată mișcarea olimpică? Cum se compară acest lucru cu anulările datorate celor două războaie mondiale?

Comparațiile sunt întotdeauna periculoase, deoarece pot fi interpretate în diferite moduri. A compara o amânare cu o anulare datorată unui război mondial nu ar fi corect, având în vedere pierderile și suferințele umane pe care le aduce un război. Ceea ce putem spune este că aceasta este o criză fără precedent pentru omenire, deoarece nu am mai văzut o astfel de răspândire a unui virus înainte și o astfel de provocare inedită pentru Jocurile Olimpice.

Cine a luat de fapt decizia? CIO sau Japonia?

A fost o concluzie dirijată cu angajamentul complet al guvernului japonez de a găzdui cu succes Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 în forma lor completă și de a-și îndeplini responsabilitatea. De asemenea, CIO și-a reiterat angajamentul deplin de a desfășura cu succes Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

A fost amânarea provocată de vocile tot mai numeroase ale criticilor venite din partea sportivilor și a Comitetelor Naționale Olimpice din întreaga lume?

CIO a ținut cont întotdeauna de vocea sportivilor, care a jucat un rol foarte important. Suntem într-un contact constant cu Comisia sportivilor noștri, al cărei președinte este membru al Comitetului executiv al CIO și i-a parte la orice consultare, orice decizie și orice vot.

Președintele CIO s-a adresat sportivilor în mai multe scrisori. Au fost, de asemenea, mai multe apeluri între Comisia sportivilor noștri și mulți reprezentanți de sportivi din întreaga lume și un apel telefonic cu peste 200 de reprezentanți de sportivi și președintele CIO. În acest apel telefonic, nu a existat o singură voce care să ceară anularea Jocurilor. Întrebările s-au rotit în jurul sistemului de calificare, condițiile de instruire, sănătatea mintală și alte probleme. Am luat în considerare toate acestea, plus numeroasele voci ale sportivilor pe care i-am auzit din întreaga lume care nu au fost la acest apel. Unii erau critici, iar alții erau foarte susținuți. Acest lucru este normal în această situație foarte dificilă de incertitudine.

Cum credeți care va fi speranța și impactul Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 pentru oamenii din Japonia, după ce Jocurile au fost amânate?

Cu toții suntem de acord că Jocurile Olimpice de la Tokyo pot fi un far de nădejde lumii în aceste vremuri tulburi. Omenirea se găsește în prezent într-un tunel întunecat. Aceste Jocuri Olimpice de la Tokyo 2020 și flacăra olimpică pot fi o lumină la capătul acestui tunel. Prin urmare, s-a convenit că flacăra olimpică va rămâne în Japonia. De asemenea, s-a convenit că Jocurile vor păstra denumirea de „Jocuri Olimpice și Paralimpice Tokyo 2020”. Găzduirea Jocurilor din 2021 este deja foarte simbolică și sperăm ca Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 să fie o sărbătoare a omenirii.

Ce se va întâmpla cu Flacăra Olimpică și cu Releul Torței Olimpice?

Releul Olimpic cu Torță se va opri deocamdată, dar s-a convenit că flacăra olimpică va rămâne în Japonia. Omenirea se găsește în prezent într-un tunel întunecat. Aceste Jocuri Olimpice de la Tokyo 2020 pot fi o lumină la sfârșitul acestui tunel.

De ce anularea Jocurilor nu a fost considerată o opțiune?

O anulare a Jocurilor Olimpice ar fi distrus visul olimpic a peste 11.000 de sportivi din toate cele 206 Comitete Olimpice Naționale, de la Echipa Olimpică a Refugiaților CIO și pentru toate persoanele care susțin sportivii, inclusiv antrenori, medici, oficiali, parteneri de pregătire, prietenii si familia. De asemenea, ar fi distrus munca și entuziasmul marilor noastre gazde japoneze, Tokyo fiind cel mai bine pregătit oraș pentru Jocuri.

Care va fi impactul amânării Jocurilor asupra CIO ca organizație?

Amânarea jocurilor reprezintă o provocare mare. În următoarele luni, va trebui să ne concentrăm asupra organizării Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, desigur, dar și asupra livrării Jocurilor Olimpice de Iarnă Beijing 2022, care se apropie rapid, și a Jocurilor Olimpice pentru Tineret din Dakar 2022. Va trebui să evaluăm modul în care acest volum de muncă afectează personalul nostru și să decidem cum să ne organizăm pentru a fi cât mai eficienți în a ajuta Comitetele de Organizare să livreze Jocurile. Ne vom baza pe grupul de lucru creat pentru a oferi o imagine de ansamblu clară asupra situației și a sferei provocării care ne este în față, astfel încât CIO, ca organizație, să poată pune la dispoziție măsurile și resursele relevante.

Care va fi impactul financiar al amânării jocurilor?

Amânarea a fost făcută pentru a proteja starea de sănătate a tuturor persoanelor implicate în organizarea Jocurilor, în special a sportivilor, și pentru a sprijini reținerea virusului. Acum activitatea CIO va consta în a evalua toate provocările induse de amânarea jocurilor, inclusiv impactul financiar. Guvernul japonez a reiterat că este pregătit să își îndeplinească responsabilitatea de a găzdui jocurile cu succes. În același timp, CIO și-a subliniat angajamentul deplin de a organiza cu  succes Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Amânarea nu a fost determinată de interesele financiare, deoarece datorită politicilor sale de gestionare a riscurilor, inclusiv a asigurărilor, CIO va putea în orice caz să își continue operațiunile și să își îndeplinească misiunea de a organiza Jocurile Olimpice.

Jocurile Olimpice Tokyo 2020 trebuie ajustate după amânarea pentru 2021?

Toate întrebările operaționale legate de programul Jocurilor, locurile de desfășurare, cazarea etc. vor trebui adresate la grupul de operațiune, care a fost înființat sub tutela Comisiei de coordonare Tokyo 2020 și în strânsă cooperare cu părțile relevante interesate. Până nu s-a întâmplat acest lucru, nu vom putea oferi răspunsuri detaliate. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că amânarea Jocurilor va necesita sacrificii și compromisuri din partea tuturor părților interesate implicate. Federațiile internaționale pot fi nevoite să își adapteze calendarele sportive, sportivii vor trebui să se adapteze la programarea evenimentelor noi și la condițiile de viață în timpul Jocurilor, vor fi implicate costuri suplimentare, etc. Va necesita eforturile tuturor pentru a face aceste jocuri un simbol al speranței și noi suntem încrezuți că, prin solidaritate și flexibilitate, se poate realiza acest lucru.

Cum aveți de gând să gestionați procesul de calificare pentru aceste Jocuri?

Procesul de calificare și orice întrebări legate de reprogramarea evenimentelor sportive vor fi discutate individual cu Federațiile Internaționale, ca parte a activității Grupului de lucru. Vom putea împărtăși mai multe informații atunci când grupul operativ va consulta toate părțile relevante și vom putea adapta sistemele de calificare cu federațiile respective.

Este clar că toți acei sportivi care s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 rămân deja calificați. Aceasta este o consecință a faptului că aceste Jocuri Olimpice de la Tokyo 2020, de comun acord cu Japonia, vor rămâne Jocurile Olimpiadei a XXXII-a. Circa 57% din locurile de calificare au fost deja obținute. În unele cazuri, acest loc de cotă de calificare este câștigat de Comitetul Olimpic Național, iar în unele cazuri este câștigat direct de un anumit sportiv. În toate cazurile, și în conformitate cu Carta Olimpică, CNO respectiv își păstrează dreptul de a selecta sportivii care să-și reprezinte CNO-ul lor la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

Ce se va întâmpla cu Satul Olimpic?

Aceasta este una dintre numeroasele întrebări care trebuie să fie adresate la grupul de lucru creat. Cel mai bun lucru se va face pentru a se asigura că există un sat olimpic la Tokyo 2020, deoarece aici bate inima Jocurilor Olimpice. Sperăm că putem avea un Sat Olimpic în forma tradițională, deoarece toată lumea care a trăit cândva într-un Sat Olimpic știe că aceasta este adevărata experiență olimpică. Aceasta este o experiență trăită o dată în viață – trăind sub un singur acoperiș cu întreaga lume, formând aceste comunități olimpice unice.

Cum aveți de gând să faceți reprogramarea Campionatelor Mondiale și a altor competiții pentru a permite să aibă loc Jocurile Olimpice?

CIO va colabora foarte strâns cu toate federațiile internaționale pentru a evalua modul în care amânarea jocurilor are impact asupra propriilor calendare.

Cum au reacționat sponsorii și difuzorii olimpici la acest anunț?

Partenerii noștri au susținut foarte mult decizia de a ne concentra asupra sănătății, siguranței și securității comunității internaționale și olimpice în aceste momente incerte. Am dori să le mulțumim pentru cooperarea continuă și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a ne asigura că Jocurile Olimpice sunt o experiență incredibilă pentru toți.

Unele acorduri de parteneri de top se încheie în 2020 – acești parteneri vor pierde oportunitatea de sponsorizare sau le veți prelungi acordul?

 În spiritul parteneriatului, lucrăm în strânsă colaborare cu toți difuzorii și sponsorii noștri pentru a asigura succesul programelor Tokyo programate. Le mulțumim pentru sprijinul pe termen lung al Mișcării Olimpice și pentru angajamentul lor față de valorile olimpice, inclusiv în această situație fără precedent. Intenția noastră este ca partenerii noștri care au drepturi la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 să poată continua să se asocieze cu acele Jocuri în urma amânării, deoarece Jocurile Olimpice Tokyo 2020 vor continua să fie Jocurile Olimpiadei a XXXII-a.

Ce se întâmplă cu toți sponsorii locali din Tokyo – acordurile lor sunt prelungite automat?

Extinderea drepturilor partenerilor locali din Tokyo 2020 va fi discutată cu Comitetul de organizare Tokyo 2020, care gestionează programul de sponsorizare comercială internă.

Cum au reacționat Comitetele Naționale Olimpice la anunț?

CNO-urile din întreaga lume au susținut extrem de mult anunțul și și-au reiterat sprijinul și angajamentul de a contribui la succesul Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 de anul viitor.

Sportivii care beneficiază de burse olimpice pentru pregătirea pentru Jocurile de la Tokyo 2020 vor avea sprijinul lor extins și pentru anul 2021?

Sprijinul acordat sportivilor va continua, desigur, iar Solidaritatea Olimpică a confirmat deja extinderea Burselor Olimpice pentru peste 1.600 de sportivi din 185 de Comitete Olimpice Naționale și echipa olimpică pentru refugiați ai CIO.

Cum va avea loc schimbarea asupra sesiunii CIO 2021, care este programată pentru iunie 2021 și include alegerea următorului președinte al CIO?

Acesta este un lucru despre care se va discuta în perioadă de timp apropiată. Nu suntem în măsură să oferim mai multe detalii la această etapă.

Ce se va întâmpla dacă pandemia nu va înceta în vara anului 2021?

 Vom urma măsurile de gestionare a riscurilor și de atenuare stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru adunări în masă în contextul focarului actual COVID-19. Vom continua să respectăm principiul care a condus toate deciziile noastre până acum, care este organizarea Jocurilor Olimpice numai într-un mediu sigur pentru toți oamenii implicați. Ne angajăm să urmăm acest principiu în viitor.

Ce efecte va avea acest impact al situației create asupra selecțiilor viitoarelor orașe gazdă ale Jocurilor Olimpice?

Comisia de selectare a gazdelor lucrează deja la perspectivele pentru 2032. Suntem foarte încurajați de numeroasele părți interesate cu care am avut deja consultări informale. De asemenea, am primit câteva declarații formale de interes din mai multe țări. Viitoarea Comisie își va continua activitatea cu un accent clar pe următoarea ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2030.

Back to top button