Comunicate de presăNoutăți

Acreditări de presă pentru Jocurile Olimpice Paris 2024

hotărâre acreditare jurnalisti

 

Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova
Jocurile Olimpice de vară de la Paris 2024

Comunicat de presă

          Cu privire la  acreditările  de presă, rezervate pentru Republica Moldova la
Jocurile Olimpice de vară,  Paris 2024

Stimați reprezentanți ai mass-media,

Jocurile Olimpice de vară de la Paris vor fi organizate  în perioada 26 iulie – 11 august 2024 în Franța. Comitetul Organizatoric al acestui eveniment, de comun acord cu Comitetul Internațional Olimpic,  este în perioada  pregătirilor a  unei experiențe inovatoare. În acest context, Comitetul Internațional Olimpic, cu scopul de a asigura transparența și echitatea procesului de acreditare, la repartizarea acreditărilor ia în considerare un set de criterii și statistici pentru fiecare Comitet Olimpic participant, care se rezumă la  următoarele:

 • Proximitatea și relația cu Țara Gazdă, Franța;
 • Numărul de atleți la Jocurile Olimpice anterioare (Rio 2016/Tokyo 2020);
 • Numărul de probe cu participare la Jocurile Olimpice anterioare (Rio 2016/Tokyo 2020);
 • Numărul de medalii obținute la Jocurile Olimpice anterioare (Rio 2016/Tokyo 2020);
 • Totalul cotelor de categorie “E” la Jocurile Olimpice anterioare (Rio 2016/Tokyo 2020);
 • Numărul organizațiilor de presă acreditate la Jocurile Olimpice anterioare (Rio 2016/Tokyo 2020);
 • Evoluția numerică a atleților (Rio 2016/Tokyo 2020);
 • Evoluția participării la probe sportive (Rio 2016/Tokyo 2020);
 • Evoluția medaliilor obținute (Rio 2016/Tokyo 2020);
 • Numărul populației;
 • PIB-ul statului participant.

Alocarea acreditărilor de presă pe continente  s-a repartizat astfel:

Continentul Procentajul alocării totale
Asia 24%
Europa 46%
America 20%
Oceania 4%
Africa  6%

Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova i-au fost alocate 4 cote după cum urmează:

Tipul acreditării Numărul de cote Definiția tipului acreditării
NOC E  Nou!* 1 NOC Press Attaché
E 1 Jurnalist
EP 2 Fotograf
Total E Acreditări 4

*NOC E  este o categorie de acreditare nouă și începând cu Paris2024, este destinată pentru toți atașații de presă și personalul NOC care produc conținut pentru site-ul web al NOC, publicații, etc.

Categoria NOC E a fost introdusă, reișind  din mai multe considerente:

 • să-i permită Comitetului Internațional Olimpic să identifice mult mai ușor numărul și numele atașaților de presă al NOC la fiecare ediție a Jocurilor;
 • să se asigure că cota E distribuită NOC-urilor este redistribuită către organizațiile media de pe teritoriile acestora;
 • să se asigure că procesul este unul echitabil.

Reprezentanții  presei,  care doresc să aplice pentru una din cele 3 cote (E, EP) alocate Republicii Moldova pentru presă,  sunt încurajați să prezinte,  prin depunerea dosarului  la Comitetul Național Olympic și Sportiv  Dosarul va fi depus la Secretariatul CNOS din RM (mun. Chișinău, strada Pușkin 11) până la data de 20 noiembrie 2022 conform prevederilor Regulamentului  din Anexă, aprobat la ședința Comitetului Executiv al Forului Olimpic Național.

Concomitent cu prevederile Regulamentului, Comitetul Național Olimpic și Sportiv suplimentar, aduce la cunoștința reprezentanților mass-media următoarele:

 • Companiile radio și/sau de televiziune care nu dețin drepturi de transmitere (ENR) ale Jocurilor Olimpice, dar care sunt interesate să acopere aspectul de știri despre Paris -2024, trebuie să fie informați că formularul de cerere de acreditare ENR va fi disponibil începând cu 26 ianuarie 2023 pe https://olympics.com/ioc/accred2024. Comitetul International Olimpic va fi organizația responsabilă pentru alocarea acreditărilor ENR în cooperare cu NOC. Termenul limită de depunere al cererilor este 8 martie 2023.
 • Organizațiile ENR vor avea întreaga responsabilitate de a aplica direct la Comitetul International Olimpic pentru acreditare în termenele specificate, iar cererile parvenite cu întârziere nu vor fi luate în considerare. Comitetul International Olimpic va notifica organizațiile ENR aplicate care au trecut selecția cu succes în aprilie 2023.

Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova Vă rămâne recunoscător pentru colaborare și deschidere, inclusiv și  pentru procedura de selectare a reprezentanților mijloacelor de informare pentru Jocurile Olimpice – Paris, 2024.

Descarcă regulament aici
Regulament_acreditare_presa_Paris2024

Back to top button