Noutăți

Sportul cu caracter de masă revine în actualitate

Odată cu sosirea primăverii, manifestările sportive cu caracter de masă au devenit tot mai frecvente, reunind amatori ai exercițiului fizic de toate vîrstale. La complexul sportiv al USEFS s-a disputat ediția a III-a a Campionatului Moldovei la Wushu, probă sportivă venită din China. Alături de gazdele întrecerilor, au evoluat sportivi, juniori și seniori, din alte localități, dar și oaspeți din Ucraina. Prezent la festivitatea de inaugurare, Nicolae Piatac, prim-vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv, a remarcat importanța sporturilor dinamice și exotice, care constituie un prilej suplimentar pentru pasionații modului sănătos de viață. La același complex sportiv a fost programat campionatul național, organizat de către Asociația Sportivilor Taekwondo din Republica Moldova. Organizator- Victor Morozan, VII Dan, primul maestru al sportului la proba de taekwondo din   țara noastră. În rezultatul disputării meciurilor finale, au fost determinați membrii echipei representative, care vor participa la apropiatul campionat European, Vladislav Morozan, Nicolae Rusu, Vlad Chicu, Irina Oală, toți din Chișinău, dar și maeștrii de taekwondo din orașul Cahul Ivan Iliev și Valeriu Tolstogan.

Săptămina Fotbalului European Special Olympics, programată pe parcursul lunii aprilie, a demarat la Chișinău cu disputarea unui turneu la mini-fotbal pe terenul Şcolii auxiliare nr.6 din capitală. Un îndemn suplimentar pentru  practicarea jocurilor sportive l-au constituit cadourile dulci, oferite participanților la turneu de către partenerul Federatiei naționale la jocul cu balonul oval.La ceremonia de inaugurare a turneului din capitală au participat echipele  şcolilor auxiliare din municipiul Chişinău. Participanții au fost salutați de către Alexandra Danilenco, Preşedintele Special Olympics Moldova, Mircea Cojocari, Şeful Departamentului Protocol Administrativ al FMF.

Turneul la lupta sambo din programul Spartachiadei Open a Clubului Sportiv Central „Dinamo”  a fost câștigat de echipa Ministerului Afacerilor Interne.Indiscutabil, cel mai titrat participant al turneului a fost cunoscutul luptător Marcel Trudov, colaborator al Serviciului Protecție și Pază de Stat, maestru al sportului de categorie internațională la judo, campion continental U 23 din 2005, medaliat cu bronz la Campionatul European de seniori, ediția 2009.  În interesele echipei experimentatul sportiv a  concurat la o categorie superioară de greutate  de 82 kilograme, obținând victorii în toate partidele susținute. În timpul liber Marcel Trudov mai activează în calitate de antrenor la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv.

Dintre toate raioanele Moldovei, cel mai variat calendar competitional oferă pasionaților sportului  specialiștii și antrenorii  din Ialoveni. Competi’iile sportive sînt consacrate jubileului de 40 de ani de la fondare, eveniment care va fi marcat pe 30 aprilie. Echipa feminină de baschet a raionului Ialoveni, devenită recent campioană a Moldovei la grupa de vîrstă  16 ani, a cucerti locul 1 în cadrul campionatului raionului, concurs cu participarea a 13 formații. În ultimul meci din cadrul turneului, discipolele antrenorului Alexandru Tean au învins formația din Costești, iar cele mai multe puncte le-a adus Mirela Chiruța, eleva a Liceului Teoretic « Petru Ștefănuca ». Apropiatului jubilei a fost consacrată și Cupa Open Ialoveni la Taekwondo, concurs care a reunit la ediția a V-a circa 200 de sportivi de toate vîrstele din șapte localități ale Moldovei.

Sumar Nicolae Buceațchi

Back to top button