Comunicate de presăLecții OlimpiceNoutăți

CNOS celebrează Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace

Ziua Internațională a Sportului pentru  Dezvoltare și Pace a fost oficial proclamată de ONU la 23 august 2013, în urma inițiativei lansate de Comitetul Internațional Olimpic, în calitate de observator permanent pe lîngă ONU.

Ziua Internațională a Sportului pentru  Dezvoltare și Pace oferă ocazia de a promova sportul și activitatea fizică în calitate de limbaj universal și catalizator al schimbării sociale pentru dezvoltare. Ziua Internațională a Sportului pentru  Dezvoltare și Pace este o platformă de luptă împotriva stigmatizării și discriminării sociale, contribuie la paritatea între bărbați și femei, la adoptarea unui comportament sănătos și  la edificarea păcii.

Pe data de 6 aprilie 2014, pentru prima data, în țara nostră, ca și în alte state membre ale ONU, a fost sărbătorită  oficial Ziua Internațională a Sportului pentru  Dezvoltare și Pace.

În anul 2015, în ziua de 6 aprilie, care vine ca o completare a evenimentului Ziua Olimpică din 23 iunie, la Liceul Teoretic româno-francez „Gh. Asachi” din Chișinău a fost organizată o Lecție Olimpică, cu participarea campionilor și medaliaților olimpici, reprezentanților CNOS, ai Ministerului Educației. La Lecția Olimpică au asistat circă 300 elevi ai claselor X-XII, dar și cadrele didactice din Liceu.

În anul 2016,  Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace a fost sărbătorită oficial de CNOS prin organizarea unei Lecţii Olimpice la Liceul Teoretic «Petre Ştefănucă»  din oraşul  Ialoveni. În sala de festivităţi au fost prezenţi, de asemenea, elevi ai Liceului Teoretic „Andrei Vartic” şi Gimnaziului „Grigore Vieru”, antrenorii Şcolii sportive raionale, dar şi conducerea raionului Ialoveni. Viitorii campioni au fost salutaţi şi îndemnaţi să practice cu regularitate sportul  de către Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic, preşedinte al CNOS; Larisa Popova, campioană olimpică la canotaj; Oleg Moldovan, medaliat cu argint la Jocurile Olimpice în proba de tir. Acţiunea de la Liceul Teoretic «Petre Ştefănucă» s-a înscris in cadrul programului naţional de promavare a valorilor olimpice şi a Olimpicilor noştri, contribuind astfel la  dezvoltarea şi sprijinirea mişcării olimpice în Republica Moldova, pentru cultivarea în rândul tineretului a interesului pentru sport şi a idealurilor olimpice. Conform tradiţiei, conducerea CNOS a venit cu cadouri, reviste olimpice, medalii comemorative şi câte un set de mingi de baschet şi fotbal. Directorul Liceului Teoretic «Petre Ştefănucă» Vera Balan a primit certificatul care confirmă participarea elevilor Liceului  la programul național educativ-sportiv. A fost remarcat, de asemenea, aportul conducerii administrației publice raionale și locale, activitatea veteranilor sportivi din raionul Ialoveni.

Ziua Internațională a Sportului pentru  Dezvoltare și Pace a finalizat cu ștafete combinate cu participarea elevilor din Ialoveni, o lecție de inițiere la handbal feminin, precum și o victorină cu cadouri olimpice, care a confirmat cunoștințele elevilor în domeniul mișcării olimpice naționale și internaționale.

La semnificația  Zilei Internaționale a Sportului pentru  Dezvoltare și Pace s-au referit Nicolae Piatac, prim-vicepreședinte al CNOS și Leonid Bujor, fost Ministru al Educației. Lecția Olimpică a fost moderată de dl Anatol Popușoi, director al Academiei Olimpice, doctor în științe.

Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova consemnează în acest an sărbătoarea prin două lecții olimpice organizate la liceul cu profil Sportiv “Gloria” din mun. Chișinău pe 7 aprilie, ora 13:00 și la liceul din or. Căușeni pe 10 aprilie 2017.

Back to top button