Noutăți

Urmăm exemplul foștilor Campioni

Peste 120 de tineri sportivi din Republica Moldova, România, Ucraina și Belarus s-au reunit la Chișinau cu prilejul Turneului International “Memorialul Alexandr Ziora”.  Campion al fostei URSS, deținător al Cupei Mondiale, antrenor emerit al Republicii Moldova. Organizat pentru a 16-a oară, turneul a devenit și de data aceasta un prilej de afirmare pentru rezervele olimpice din cele patru state. La intreceri au asistat fosti performeri, care l-au cunoscut personal pe Alexandr Ziora.

“Puțini cunosc faptul, ca Alexandr Ziora a avut probleme la primele vizite în sala de antrenamente. Era foarte slab, și antrenorul n-a dorit să-i permită apariția pe salteua de luptă. Treptat, însă, le-a dovedit celor neîncrezători, că prin voință de caracter, dăruire de sine, poți deveni sportiv de performanță”, a remarcat pentru www.olympic.md Pavel Garanovschii, campion mondial la categoriia „masters”.

Din numărul campionilor actulei ediții a facut parte talentatul sportiv Vasile Diaconu, elev la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv. În actualul sezon Vasile și-a inscris în palmares locul V la Campionatul Mondial printre cadeți. La turneul international, disputat in incinta Centrului sportiv de pregătire a loturilor naționale, Vasile Diaconu s-a impus în finala categoriei de 69 kilograme în fața coechipierului său de la LIRPS Dumitru Roman. Victorie prin superioritate tehnică după doar doua munute ale meciului final.

Un alt concurs la probe individuale a fost programat la USEFS, unde s-au reunit participanții campionatului Moldovei la Taekwon Do. Federația națională, condusă de Sergiu Balan, pune accentul pe aspectul popularizării acestei discipline orientale, așa cum astăzi devine tot mai dificil să complectezi grupele de inițiere destinate începătorilor. “Daca vre-o zece ani în urmă copii singuri veneau în sala sportivă, astăzi este necesară o motivație puternică sau dorința părinților pentru ca elevii să frecventeze antrenamentele”, consideră Ion Cotorobai, președinte al CS “ELOHIM”  din Strășeni.   În deschiderea campionatului a fost programat concursul la executatea complexului de exercitii TULL. La grupa de vîrstă 12 ani campion a fost declarat Marius Morozniuc, care obține acest titlu pentru al treilea an conscutiv.

Nicolae Buceațchi  

Back to top button