Noutăți

Suspendare pentru Comitetul Olimpic din Rusia

Reunit la Mumbai, în India, înaintea Sesiunii 141 a Comitetului Internațional Olimpic, Comitetul Executiv al CIO a discutat situația Comitetului Olimpic din Rusia. Decizia unilaterală luată de Comitetul Olimpic din Rusia la 5 octombrie 2023 de a include, ca membri ai săi, organizațiile sportive regionale care se află sub autoritatea Comitetului Național Olimpic al Ucrainei (și anume Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie) constituie o încălcare a Chartei Olimpice, deoarece încalcă integritatea teritorială a CNO al Ucrainei, așa cum este recunoscută de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) în conformitate cu Charta Olimpică.

Având în vedere cele de mai sus, Comitetul Executiv al CIO a decis:
• Comitetul Olimpic din Rusia este suspendat cu efect imediat până la o nouă notificare.
Suspendarea are următoarele consecințe:
• Comitetul Olimpic din Rusia nu mai are dreptul de a funcționa ca un Comitet Național Olimpic, așa cum este definit în Charta Olimpică și nu poate primi nicio finanțare de la Mișcarea Olimpică.

După cum se precizează în poziția și recomandările CIO din 28 martie 2023, care rămân pe deplin în vigoare, CIO își rezervă dreptul de a decide cu privire la participarea sportivilor neutri individuali cu pașaport rusesc la Jocurile Olimpice Paris 2024 și la Jocurile Olimpice de iarnă Milano Cortina 2026. CIO își rezervă, de asemenea, dreptul de a lua orice decizie sau măsură ulterioară în funcție de evoluția acestei situații. (sursa: cosr.ro)

Back to top button