Noutăți

FOTO-VIDEO | Ștafeta Torței Olimpice pe plaiurile Moldovei

În perioada 5-7 iulie 1980 Flacăra Olimpică a traversat Republica Moldova având ca destinație Stadionul Olimpic din Moscova pentru a marca deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Moscova 1980.

În total, 368 de purtători ai Făcliei Olimpice au fost selectați în vederea parcurgerii traseului de 1 km cu un sentiment profund față de semnificația momentului în desfășurare.

Primul care a preluat Făclia Olimpică pe teritoriul Moldovei, la Leușeni, de la luptătorul român delegației Nicolae Martinescu, campion olimpic la München 1972, a fost Piotr Bolotnikov, câștigător – în componența URSS – la proba de alergări pe distanța de 10 mii de metri la Jocurile Olimpice de la Roma 1960.

La Chișinău Torța Olimpică a fost purtată de Victor Bolșov, atlet titrat, care s-a clasat pe locul IV la Jocurile Olimpice de la Roma 1960. El înregistrase rezultatul 2,14 metri la proba de sărituri în înălțime, la fel ca și sportivul american Thomas, care s-a ales cu medalia de bronz. La finle lunii mai Victor Bolșov a atins vârsta de 81 de ani.

Printre purtătorii Torței Olimpice enumerăm și pe frații Mihai și Ilie Buiuc, antrenori de excepție, Alexandr Gancenco, antrenor emerit, selecționerul echipei naționale de atletism, Anatolie Popușoi, directorul Academiei Olimpice, Nicolae Ursu, directoului Agenției Olimpice din Hîncești.

 

Back to top button