SPORTUL ŞI FEMEIA

Comitetul Național Olimpic al Republicii Moldova susține în mod explicit promovarea rolului femeilor în sport în conformitate cu prevederile Cartei Olimpice. În acest scop, în cadrul CNO activează Comisia „SPORTUL ȘI FEMEIA”, al cărei președinte este campiona olimpică Larisa POPOVA, deținătoarea trofeului Comitetului Internațional Olimpic „Sportul și Femeia 2003”. CNO consideră că vizibilitatea sporită a sportivelor de performanță contribuie la creșterea participării femeilor în sport la toate nivelurile, încurajându-le să ducă un mod de viață sănătos.

Sportivele sunt exemple de urmat și trebuiesc promovate și recompensate pentru realizările și dedicația lor.

În scopul promovării rolului femeilor în sport, CNO a organizat în cadrul Comisiei „FEMEIA ŞI SPORTUL” mai multe campanii încă din anul 2011, când a fost organizat seminarul femeilor sportive. În anul 2012 a fost organizat un concurs fotografic lansat prin intermediul paginii facebook al Comitetului Naţional Olimpic, iar premianții și-au primit laurii în cadrul Galei Comisiei „FEMEIA ŞI SPORTUL”.

O atenție deosebită în cadrul evenimentului a fost acordată sportivelor care ne-au reprezentat țara la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, dar și acordarea de premii sportivelor care sunt tinere mămici, sportive care practică sportul educându-și copiii în spiritul valorilor promovate de sport. În anul 2014, la Chișinău, «Comisia CNO: „SPORTUL ȘI FEMEIA” a organizat primul Seminar Național dedicat femeii sportive, unde au participat zeci de femei implicate trup și suflet sportului. Întrunirile, tradițional, au fost coordonate de către campioana olimpică Larisa POPOVA.

Seminarul a avut un rezultat scontat. În cele două zile de întrunire au luat parte personalități notorii ale sportului național, în frunte cu Președintele CNO – Nicolae JURAVSCHI, veteran al sportului – Nona BONDARENCO, Directorul Academiei Olimpice – Anatolie POPUȘOI, Șeful Catedrei Educație Fizică și Sport a Universității de Stat, Profesor Doctor în psihologie – Boris BOGUȘ, reprezentantul misiunii OSCE în Moldova – Jennifer Leigh BRUSH, distinse doamne și domnișoare din cadrul federațiilor sportive, cluburi, școli, facultăți sportive, licee.

Back to top button