Spectatorii, autorizați să asiste la ștafeta flăcării olimpice în Japonia, dar fără strigăte
Spectatorii vor fi autorizaţi să asiste la parcursul flăcării olimpice, al cărei periplu prin Japonia va debuta în această lună, dar aclamaţiile vor fi strict interzise.
Ştafeta torţei olimpice a fost anulată cu câteva zile înaintea lansării de anul trecut, când Japonia şi responsabilii olimpici au luat decizia fără precedent de a amâna cu un an Jocurile de la Tokyo din cauza pandemiei de coronavirus.
În ciuda îngrijorărilor persistente pentru Jocuri în această vară, organizatorii afirmă că evenimentul ar putea avea loc şi că ştafeta flăcării va fi lansată conform programului stabilit, pe 25 martie.
Totodată, ”situaţia privind infectările variază de la o regiune la alta, iar noi va trebui să ţinem cont, şi va fi foarte important să avem o supraveghere atentă”, a declarat preşedintele Comitetului de organizare Tokyo-2020, Seiko Hashimoto.
”Vrem să avem înţelegerea oamenilor din fiecare regiune şi să conectăm întreaga ţară sub conceptul ştafetei flăcării ‘Speranţa ne luminează calea’”, a mai spus fosta sportivă Seiko Hashimoto, numită recent în funcţie în locul lui Yoshiro Mori, care a demisionat în urma scandalului generat de afirmaţiile sale sexiste.
Ştafeta îşi va începe periplul la Fukushima, pentru a sublinia rolul Tokyo-2020 în organizarea ”Jocurilor Olimpice ale reconstrucţiei”, în semn de omagiu pentru eforturile de refacere a zonei după zece ani de la seismul, tsunamiul şi catastrofa nucleară din 2011, din nord-estul Japoniei.
Dar ştafeta va fi un eveniment mult mai sobru decât de obicei. Spectatorii vor fi autorizaţi să asiste la trecerea flăcării, dar vor fi obligaţi să poarte mască, să evite mulţimile şi să asiste doar pe anumite segmente ale ştafetei, aproape de locurile de domiciliu.
”Ei vor putea susţine acest eveniment prin aplauze sau folosind diverse materiale, dar nu vor avea voie să strige sau să aclame, respectând în acelaşi timp distanţarea socială”, a adăugat Seiko Hashimoto.
Purtătorii flăcării vor putea însă alerga fără mască, dar cu condiţia de a păstra o distanţă suficientă faţă de alţii. Participanţii la ştafetă şi personalul implicat vor fi obligaţi să aibă un dosar medical curat în cele două săptămâni care preced participarea lor şi vor fi îndemnaţi să evite activităţile de risc, în special să ia masa la restaurant sau să meargă în locuri aglomerate.
Organizatorii mai precizează că ştafeta nu va fi oprită automat dacă un participant este depistat pozitiv. ”Politica de bază” va fi de a continua, cu excepţia unei infectări în masă.
Aproximativ 300 de alergători străini trebuiau să participe la ştafeta de anul trecut, dar organizatorii au declarat că va fi ”foarte dificil” să vină anul acesta, întrucât frontierele Japoniei sunt închise pentru majoritatea străinilor în contextul măsurilor sanitare.
Ştafeta urmează să treacă prin 47 de departamente din Japonia, dar unele s-au opus. Tatsuya Maruyama, guvernatorul departamentului mai puţin aglomerat din Shimane (vestul Japoniei), a avertizat că ar putea anula evenimentul dacă situaţia coronavirusului nu se ameliorează. Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt programate în perioada 23 iulie-8 august. (sursa: agerpres.ro)