Jocuri OlimpiceNoutățiRio 2016

Serghei Tarnovschi, o stea promiţătoare în sportul mondial de kaiac canoe

Pe 12 martie 2016,  renumitul  complex  turistic „Masia Almiras de la Font” din apropierea oraşului Barselona, Spania,  va găzdui o ceremonie fastuoasă, organizată de către Fundaţia Internaţională World Paddle Awards (WPA). Ceremonia constituie o totalizare a activităţii în domeniul Federaţiei Internaţionale de Kaiac Canoe pentru anul 2015 şi este organizată în scopul aprecierii muncii pline de sacrificiu, depuse de sportivi la competiţiile continentale şi internaţionale. Vor fi numeroase premii pentru sportivi,  dar şi pentru antrenori, oficiali (voluntari), mass-media, organizatorii de evenimente, în total şapte nominalizări. WPA îşi rezervă dreptul de a introduce alte premii pe o bază ad-hoc, cum ar fi Premiul Academiei, Premiul Public, ş.a. Un premiu special2015 NOMINEES | SPORTS JUNIOR va fi rezervat sportivilor fruntaşi de sex masculin şi feminin, cu vârsta de 19 ani. Alături de alţi şapte candidaţi din SUA (doi sportivi), Cehia, Ungaria, Slovacia, Marea Brotanie şi Germania,  pentru prima data în istoria activităţii World Paddle Awards, în lista pretendenţilor figurează şi un reprezentant al Republicii Moldova, canoistul Serghei Tarnovschi, deţinător al medaliei de bronz la Campionatul Modial de Kaiac Canoe de la Milano, Italia.

Serghei Tarnovschi, născut pe 24 iunie 1997 în oraşul Lvov, Ucraina, şi-a valorificat din plin talentul, ambiţia şi potenţialul din momentul, cînd a acceptat invitaţia parvenită din partea Federaţiei de Kaiac Canoe din Republica Moldova. Împreună cu fratele său Oleg Tarnovschi, în 2013 a acceptat cetăţenia Republicii Moldova. Calităţile fizice exepţionale, rezistenţa, munca plină de sacrificiu depusă la antrenamente i-au permis în scurt timp să obţină rezultate remarcabile pe arena internaţională de concurs.Pentru prima dată  a fost remarcat de către  specialiştii Federaţiei Internaţionale de Kaiac Canoe în 2014, cu prilejul Jocuriulor Olimpice de Tineret de la Nanjing, China. Discipolul experimentatului pedagog Alexandr Chirpicenco, antrenor emerit al Republicii Moldova, Bulgariei şi fostei URSS, Serghei Tarnovschi a cucerit medalia de aur la canoe simplu  în proba de sprint C 1. În 2015, la vîrsta de 18 ani, talentatul canoist a debutat la Milano, Italia, în cadrul Campionatului Mondial de Kaiac Canoe printre seniori.  Concurînd alături de liderii sportului mondial pe distanţa de 1000 de metri, canoistul moldovean a luptat cu dăruire de sine, s-a aflat în grupul fruntaş pe prima porţiune de 250 de metri, a trecut pe locul secund la finişul intermediar de 500 de metri, reuşind să menţină ritmul extrem de înalt  pînă la finişul istovitoarei curse  de 1000 de metri. Primul la finiş a fost germanul Sebastian Brendel, urmat de cehul Martin Fuksa.Locul 3 şi medalia de bronz i-a revenit lui Serghei Tarnovschi. Tustrei şi-au asigurat foile de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016.

În sezonul precedent Serghei Tarnovschi s-a remarcat şi la Campionatul Mondial de Kaiac Canoe U 23, cucerind medalia de aur pe distanţa preferată de 1000 de metri şi medalia de bronz în cursa finala la canoe simplu, 200 de metri.A fost un sezon triumfal pentru Serghei Tarnovschi, munca lui fiind răsplătită din plin de către conducerea Comitetului Naţioinal Olimpic şi Sportiv. În cadrul unei conferinţe de presă, organizate după încheierea Campionatului Mondial U 23,  preşedintele CNOS Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic, i-a inminat lui Serghei Tarnovschi, deţinator  al medaliei de aur pe distanţa de 1000 de metri şi a medaliei de bronz la 200 metri, canoe simplu, cheile unui nou autoturism SKODA.Talentatul performer a fost felicitat de către campioana olimpică Larisa Popova, specialist principal al CNOS, Ion Florean, viceministru al sportului, Iacov Buhnă, preşedinte al Federatiei de Kaiac Canoe, Alexandr Chirpicenco, antrenor principal al lotului naţional, Dimitrie Matveev, campion mondial. A fost un semn de apreciere şi de recunoştinţă pentru talentul, dăruirea de sine, de care a dat dovada Serghei Tarnovschi, una dintre speranţele noastre la Jocurile Olimpice de la Rio  de Janeiro 2016.

Back to top button